Aydın Karacasu – Afrodisias Antik Kenti En iyi Tarihi Yerler

Aydın doğası ve tarihi yapılarıyla yerli ve yabancı birçok turist tarafından oldukça fazla ilgi görür. Neredeyse her ilçesinde tarihi yaşayan Aydın birçok antik kentlere ev sahipliği yapar. Her yıl binlerce ziyaretçi ağırlayan Karacasu Afrodisias Antik kenti, Aydın ilinin Karacasu ilçesinde bulunan Geyre Mahallesi sınırları içerisinde bulunur. Kent konumu bakımından oldukça bereketli bir alanda kurulur.

Özellikle de maden ocaklarına yakın olması kentin tarihsel gelişiminde önemli rol oynar. M.Ö. 5.000 yılında kurulduğu düşünülen kent, Roma tarafından birtakım imtiyazlar kazanır. Bu ayrıcalıklar vergiden muaf olma ve özerkliğe sahip olma gibi kurallardır. Kente oldukça yakın olan mermer ocakları sayesinde kentin büyük çoğunluğu ihtişamı olan mermer yapılardan oluşur.

Afrodisias Antik Kenti Tiyatro

Afrodisias Antik Kenti, sadece mermer yapıları ve ünü Roma’dan bütün dünyaya kadar uzanan birçok başarılı heykeltraşın kenti olarak ün kazanmaz. Aynı zamanda da oldukça iyi korunan antik tiyatrosuyla da ünlüdür. 30.000 kişilik bir kapasiteye sahip olan dev yapı, oldukça eskidir. 7.000 kişilik dev tiyatro sahnesi ile muhteşem büyüklükte, göz alıcı bir güzelliğe de sahiptir.

Sahne beyaz mermerlerden yapıldığı için oldukça göz alıcı durur. Günümüze kadar gelebilen bu yapı tarih boyunca diğer yapıların aksine daha az deforme olur. Sadece bulunduğu bölgenin değil dünyanın da en iyi korunan tiyatrosu olduğu için oldukça ilgi görür. Pek çok kişi tarafından ziyaretçi akımına uğrar. Hem heybetli yapısıyla hem de tasarımıyla oldukça beğenilir.

Afrodisias Antik Kenti Tiyatro
Afrodisias Antik Kenti Tiyatro

Stadyum

Yaklaşık olarak 30.000 kişilik bir kapasiteye sahip olan stadyum da tiyatro gibi oldukça iyi korunan yapılar arasında yer alır. Bu yapıda daha çok atletizm gibi spor etkinlikler düzenlenir. Aynı zamanda da gladyatör dövüşleri veya halk arasında yapılan oylamalar da bu yapıda yapılır. Oldukça fazla amaç için kullanılan bu yapı yaklaşık olarak 262 m uzunluğa ve 59 metre genişliğe sahiptir. Oldukça yüksek görünen bu yapı pek çok kişinin ilgisini çeker.

Stadyum
Stadyum

Tetrapylon

Dörtlü kapı olarak adlandırılan bu antik yapının tarihi, M.S. 2. yüzyıla kadar dayanır. Dört köşede bulunan, 4 çiftten oluşan sütunların birleşmesiyle meydana geldiği için oldukça farklı bir kapı görünümü sunar. 16 sütundan oluşan bu yapının üst kısmında o zamanlar için klasik olan korint düzeni kullanılarak inşa edilir. Arkeolojik kazı çalışmaları sonucu bulunduğu ilk zamanlarda tamamen çökmüş olan kapı yapılan çalışmalarla tekrar eski haline çevrilir. Yapılan restorasyon çalışmaları sonucunda oldukça göz alıcı ve heybetli olan bu yapı, kentin simgeleri arasında yer alır. Hem sütunlarında bulunan işlemeler hem de sütün üzerinde bulunan üçgen çatı benzeri olan yapılar pek çok kişinin beğenisini toplar.

Tetrapylon
Tetrapylon

Afrodisias Müzesi

Müze kentte yapılan arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkan buluntuları sergiler. Geyre Vakfı tarafından restore edilen bu müze, 1961 yılından sonra yapılan arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkan buluntuları sergiler. 1961 yılından önce yapılan çalışmalarda bulunan arkeolojik buluntular, İstanbul ve İzmir’de bulunan arkeoloji müzelerinde sergilenir. Heykeltraşlık ile alakalı birçok eser bulunduran müze pek çok farklı döneme ait buluntular da sergiler. Müzede Roma, Bizans ve erken İslami Döneme ait olan arkeolojik kalıntılar da yer alır. İmparatorluk Salonu, Melpomene Salonu gibi bölümlere ayrılan çeşitli odalara sahiptir.

Afrodisias Müzesi
Afrodisias Müzesi

08.30 ile 17.00 saatleri arasında müze ziyaret edilebilir. Hem hafta sonları hem de hafta içi ziyaret saatlerinde herhangi bir değişiklik meydana gelmez.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu