Avanos’ta Gezilecek 7 Yer

Avanos Kapadokya: Nevşehir Türkiye’de her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlar. Hem muhteşem olan doğası hem de tarihi yapılarıyla görenleri adeta büyüler. Neredeyse her adımda tarihi hissedeceğiniz Nevşehir ilinin Avanos ilçesi müzeleri, doğal yerleri ve tarihi yapıları ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapar.

Avanos Kapadokya’da Gezilecek En iyi 8 Yer

Eski zamanlardan kalma asma köprüleri ve bütün dünyaya ünü yayılan seramikleri ile Avanos, tarihi yapıları ve gezmeyi seven kişiler için adata bir turist cennetidir. Avanos’ta turistler tarafından oldukça beğenilen ve tekrar tekrar ziyaret etmek isteyeceğiniz yerleri sizin için sıraladık.

Güray Müze – Yeraltı Seramik Müzesi

Güray Müze. Avanos’a gelen turistlerin mutlaka ziyaret ettiği müze, her yıl binlerce ziyaretçi ağırlamakla birlikte bu turistlere muhteşem eserler sunar. M.Ö. 5000 yılına dayanan eserlerin sergilendiği müze 3 ayrı sergi salonundan oluşmaktadır. Bölgede yer alan ve dikkat çeken diğer yapılar gibi kayalara oyularak inşa edilir. Kayaların içine inşa edilen müze, dünyada bir ilk olduğu için de oldukça ilgi çeker. Müze içerisinde sadece sergi salonları bulunmaz kütüphane, kafe, müzik köşesi ve dinlenme salonu da müze içerisinde yer alır.

Güray Müze – Yeraltı Seramik Müzesi

Zelve Açık Hava Müzesi

Zelve Açık Hava Müzesi. Aktepe’nin yamaçlarında kurulan Zelve Ören Yeri, peribacaların en yoğun olduğu bölgede kurulur. Bölgenin ilk yerleşim yeri olmakla birlikte aynı zamanda da son terk edilen yerleşim yeridir. Hem  Hristiyanlar için önemli ve tarihi bir yerleşim alanı hem de peribacalarının en fazla bulunduğu bölgede kurulması nedeniyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilir.

Hristiyanlar için en önemli yerleşim yerlerinden biri olduğundan ötürü Zelve’de önemli olan kiliseler ile birlikte Aziz Simeon adına yapılan bir şapel ve bazı mezarlar da vardır. Değirmen, Üzümlü ve Balıklı kiliseleri Zelve Ören Yeri’nin en önemli kiliseleridir.

Haftanın yedi günü açık olan müze, aynı zamanda da her gün aynı saatlerde ziyaretçi ağırlar. 08.00 ve 19.00 saatleri arasında ziyaretlere açıktır.

Zelve Açık Hava Müzesi

Paşabağları Müze ve ören yeri

Paşabağları Müze ve ören yeri. Rahipler Vadisi olarak da bilinen Paşabağları Vadisinde yer alan müze, her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapar. Alanda tuvaletler ve hediyelik eşyaların satıldığı yerler de mevcuttur. Rahipler tarafından inzivaya çekilmek için birden fazla kayanın oyulduğu bölge hem doğası hem de dikkat çeken inziva odaları, manastırları, kiliseleri ve yürüyüş yollarıyla oldukça ilgi çeker. Vadide yer alan oyma yapılar dışında Aziz Simeon’un inzivaya çekildiği şapel ve üç şapkalı peribacası, diğer yapı ve oluşumlara göre turistler tarafından daha fazla ilgi ile karşılanır.

Paşabağları Müze ve Ören Yeri haftanın yedi günü de 08.00 ve 17.00 saatleri arasında ziyaretçilere açıktır.

Paşabağları Müze ve Ören yeri

Çavuşin Köyü

Dönemin Hristiyan din adamları, Hristiyanlara yapılan baskılardan dolayı Çavuşin ’deki kayaları oyarak köye yerleşir. Köyde yapılacak pek çok etkinlik mevcuttur. Peribacalarına oyulan evlerden kiliselere kadar pek çok yapıyı gezebilirsiniz. Özellikle de oldukça ünlü olan Vaftizci Yahya Kilisesi’ni gezerek tarihe yolculuk yapabilirsiniz.

Turistlerin köyün muhteşem olan doğasında yürüyebilmesi için yapılan yürüyüş parkurları vardır. Ayrıca ATV turları ile güzel bir safari yapabilirsiniz. Köy sınırları içerisinde yer alan Güllüdere ve Kızılçukur Vadilerini de gezebilir bu vadilerde yer alan tarihi kiliseleri ziyaret edebilirsiniz.

Çavuşin Köyü Kapadokya

Saruhan Kervansarayı

Saruhan Kervansarayı. 13, yüzyılda inşa edilen ve tek katlı olan Sarıhan Kervansarayı, turistlerin mutlaka uğradığı yapılar arasında yer alır. İpek Yolu üzerinde yer alan kervansaray, İzzettin Keykuvas tarafından inşa ettirilir. Adını yapımında kullanılan taşlardan alan yapı, birden fazla bölümden meydana gelir. Geniş avlusu, mescidi, atların bakımının yapıldığı ve dinlendiği bir bölüm, mevsimlere göre ayrılan yazlık ve kışlık odaları ile kapılarını turistlere açar.

Sarıhan Kervansarayı

Avanos’un Eski Evleri 

Avanos’un Eski Evleri. Tarihin farklı dönemlerine ev sahipliği yapan Avanos’ta her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği tarihi evler mimarisi ile oldukça dikkat çeker. Bu evlerin bazıları hakkında kısaca bilgi verecek olursak:

Doktor Hacı Nuri Bey Konağı, 3 katlı olacak şekilde inşa edilir. Yapım tarihi tam bilinmese de konağın girişinde yer alan tablonun altında yazan 1902 yazısı nedeni ile yapının 1903 yılında inşa edildiği düşünülür.

Tevfik Körükçü Konağı ise bölgede bulunan tarihi evlerden farklı olarak konak bir avluya sahip değildir. 1903 yılında inşa edilen yapı bu özelliği ile oldukça dikkat çeker.

Avanos’un Eski Evleri

Dereyamanlı Kilisesi

Dereyamanlı Kilisesi. Meryem Ana Kilisesi olarak da bilinen Dereyamanlı Kilisesi, Kapadokya Bölgesinin en önemli tarihi yapıları arasında yer alır. 2. Yüzyılda inşa edilen kilise, Hz. İsa ve Meryem Ana’ya ait olan freskleri ile oldukça dikkat çeker.

Dereyamanlı kilisesi Nevşehir Kapadokya’daki en eski kilisedir.  Bundan dolayı da oldukça dikkat çeken kilise, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistlere kapısını açar. Nevşehir’e tatil için gelenlerin mutlaka ziyaret ettiği yapılar arasında yer alır.

Dereyamanlı Kilisesi
Exit mobile version