Aydın Çine Gezilecek Yerler

Aydın Çine Gezilecek Yerler

Türkiye’de turizm denilince akla ilk gelen yerlerden biri hiç şüphesiz Ege Bölgesidir. Ege Bölgesinde güzel şehirler ve tatil beldeleri yer alır. Bu bölge hem doğası hem de tarihi yerleri ile oldukça fazla ilgi çeker. Bundan dolayı da her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistin akınına uğrar. Aydın iline bağlı olan Çine ilçesi de her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapar. Hem muhteşem olan doğası hem de gezilecek birçok yer barındırması sebebiyle pek çok  turistin odak noktası olur. Müzelerden türbelere kadar gezilecek pek çok bulundursa da özellikle  antik kentleri, bu kentlerde bulunan yapılar ve su kemerleri turistlerin vazgeçilmez ziyaret yerlerinin başında gelir.

Alabanda Antik Kenti

Pek çok kişinin ilgisini çeken kent, Çine ilçesine bağlı olan Doğanyurt köyü sınırları içerisinde yer alır. Kentin kuruluş tarihi tam bilinmese de kentin kuruluş yılı M.Ö. 3.yüzyıla kadar uzanır. Alabanda Antik Kenti Alabandos olarak adlandırdıkları kar tanrısından ismini alır. Tanrı Apollon ve Zeus’a adanan kentin halkı refah düzeyi yüksek bir şekilde yaşar. Kentte madeni para basımı yaklaşık olarak İ.Ö. 3. yüzyılda başlar. Basılan paralar üzerinde farklı figürler yer alsa da genellikle Pegasus olarak adlandırılan uçan bir atın temsili figürü yer alır. Tarih bilimciler tarafından Efes Antk Kenti kadar önemli bir özelliğe sahip olduğu söylenilen Alabanda Antik Kenti’nin yüzde doksanına yakın kısmı yer altında bulunur.

Alabanda Antik Kenti

Gerga Antik Kenti

Çine ilçesine bağlı olan Deliktaş’ta yer alan Gerga, Alabanda Antik Kentine yaklaşık olarak 13 km uzaklıkta yer alır. Diğer kentler gibi büyük olmayan Gerga içerisinde bulundurduğu antik yapıları ile oldukça dikkat çeker. Kentin girişinde bir kaya üzerinde Antik şehrin adının yazılı olduğu bir kaya yer alır.  Helenistik Dönem harfleri ile Gerga yazılan kaya pek çok kişi tarafından oldukça da beğenilir. Kentin adının nereden esinlendiği tam olarak bilinmese de Gerga adında bir tanrıdan esinlenildiği düşünülür. Alanda birçok heykel kalıntısı yer alır. Bundan dolayı da bu kent, arkeologlar için büyük bir önem taşır. Bazı araştırmacılar bu alanın bir kent değil mezar veya tapınak için yapılmış olabileceğini de düşünür. Bu yüzden de  bu antik yer oldukça ilgi çeker.

Gerga Antik Kenti

Kargı Su Kemeri

Çine çayı üzerinde yer alan ve görenleri büyüleyen Kargı Su Kemeri, Roma Döneminde inşa edilir. Kargı köyü yakınlarında yer aldığı için bu yapıya Kargı adı verilir. Asıl amacı köprülerin üzerinden suyun rahat bir şekilde taşınmasıdır. Zamanında Alabanda Antik Kenti’ne su taşıyan bu kemer, mimarisi ile oldukça dikkat çeker. Alabanda Antik Kenti’ni ziyaret edenlerin sık uğrak noktası olan bu yapı günümüze bozulmadan ve zarar görmeden gelmeyi başardığından ötürü de oldukça dikkat çeker.

Kargı Su Kemeri
Exit mobile version