Turistik bir ülke olan Türkiye’nin Ege Bölgesi, çoğu turistin tekrar tekrar ziyaret ettiği oldukça popüler olan tatil bölgeleri arasında yer alır. Ege Bölgesinde bulunan Aydın ili ise hem muhteşem olan doğası hem de birçok antik kent veya ören yerleri ile her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapar. Bu il neredeyse her ilçesinde tarihe muhteşem olan doğasıyla birlikte ev sahipliği yapar.
Aydın Söke’de Gezilecek Yerler
Aydın iline bağlı olan Söke ilçesi de ören yeri ve göz alıcı olan doğasıyla yerli ve yabancı olan turistlerin oldukça sevdiği uğrak noktaları arasında yer alır. Aydın ilinin Söke ilçesinde gezilecek yerler oldukça fazladır. Priene Ören Yeri, Eski Doğanbey Evleri ve Aziz Nikolaos Kilisiesi’ne kadar gezilecek birçok yer bulundurur. Bu yerler hem mimari yapısıyla hem de yapılara uyum içerisinde bulunan doğasıyla ziyaretçilerini oldukça büyüler.
Priene Ören Yeri
Gülbahçe Beldesi yakınlarında bulunan Priene Ören Yeri, insanlara oldukça uzun olan bir zaman diliminde ev sahipliği yapar. M.Ö. 2. yüzyılda yerleşim amaçlı kurulduğu söylenen bu yer oldukça eski ve köklü bir tarihe sahiptir. Kentin kurulduğu ilk zamanlar ile ilgili pek fazla bilgi bulunmaz. Bundan dolayı da genel olarak, varsayımlar üzerinde kentin ilk zamanları ile ilgili farklı veya benzer fikirler yürütülür.
Çoğu araştırmacı tarafından şehir planlamacılığının en güzel örneği olarak görülen Priene Ören Yeri, ziyaretçileri göz alıcı olan güzelliği ile büyüler. Ziyaretçilerini sadece büyülemekle kalmaz, merdivenli sokaklarından ilgi çeken mimariye sahip olan yapıları ile adeta tarihi yaşatır. Aynı zamanda da Priene Ören Yeri oldukça iyi korunan birçok yapıya da sahiptir. Birçok turistin mutlaka gezip görmek istediği yerlerin başında gelir.
Priene Tiyatrosu
Priene Antik Kenti’nin önemli yapıları arasında yer alan tiyatro, Helenistik mimari kurallarına uygun olarak yapılır. Roma Döneminde yapılan bazı mimari değişikliklere rağmen hala dokusunu bozmadan, Helenistik Dönem mimarise sahiptir. Bundan dolayı da oldukça önemlidir. Priene Tiyatrosu’nun İ.Ö. 3 yüzyılda yapıldığı düşünülür. Oldukça geniş olan yapı yaklaşık olarak 5.000 kişilik bir kapasiteye sahiptir. Toplam olarak 50 sıraya sahip olan bir caveaya da sahiptir. Zamanında iki katlı olan scenenin şu an sadece bir katı günümüze kadar gelmiş durumdadır. Döneminde iki katlı olan yapının iki katında da odalar bulunur. Bu odalar, her katta üç tane olmak şartıyla toplamda altı tanedir. Alt katta bulunan 3 oda da prosceneye açılır. Muhteşem görünen bu yapı pek çok kişi tarafından oldukça beğenilir.
Athena Tapınağı: deniz seviyesinden yaklaşık olarak 97 km yüksekliğe inşaa edilir. Yapıda 24 yive yani oyuğa sahip olan çeşitli sütunlar kullanılır. Mimarı ise Pytheos’tur, Pytheos öncülüğünde iyon düzenine uygun olacak şekilde inşa edilir ve klasik Helenistik Dönem mimarisine sahiptir. Üç ayrı alandan oluşan tapınak oldukça geniştir. Naos, Pronaos ve Opisthodomos adı verilen alanlardan oluşur. Görünümüyle ve Priene Ören yeri’nin en önemli yapıları arasında yer aldığından pek çok kişi tarafından oldukça ilgi ile ziyaret edilir.
Eski Doğanbey Evleri
Aydın iline bağlı olan Söke ilçesinde bulunan bu muhteşem evler, görenleri hem doğası hem de mimari yapısıyla adeta büyüler. Yerleşim tarihinin M.Ö. 7.yüzyıla kadar uzandığı bilinir. İlk zamanlarda bu evlerde Rumlar yaşardı. Mübadele göçü sonucu boş kalan bu evler bazı kişiler tarafından satın alınır. Alınan evler yapıları bozulmadan restorasyon işlemlerden geçirilir. Doğanbey Evleri, mimari yapı olarak Osmanlı Dönemi mimarisini yansıtır. Doğa ile oldukça muhteşem görünen bu taş evler doğa ile de muhteşem bir uyum içerisindedir. Bundan dolayı da ziyaret edenler tarafından oldukça beğenilir. Bu muhteşem olan evleri ister günübirlik bir şekilde görebilir ister de tatil olanağı sağlayan otellerde konaklayabilirsiniz.
Aziz Nikolaos Kilisesi
Önceki zamanlarda Gelebeç olarak adlandırılan Güllübahçe’de Rumlar tarafından yapılır. Rumlar Hristiyanlık için önemli olan Aziz Nikolas’ı anmak amacıyla Aziz Nikolas Kilisesi’ni inşa eder. 1821 yılında bulunduğu alanda yer alan kilisenin üzerine yapılır. Anadolu’da Aziz Nikolas olarak bilinen diğer adıyla Noel Baba için inşa edilen ikinci kilise olma özelliğini taşır. Bundan dolayı da oldukça önemlidir. Kilisenin aynı zamanda bakımlı bir bahçesi de bulunur.