Derinkuyu Yeraltı Şehri

Derinkuyu yeraltı şehri: Şehrin inşa tarihi tam olarak bilinmese de şehre yerleşmenin Proto Hitit Döneminde başlandığı düşünülür. Asurlardan da izler taşıyan şehire 2. Yüzyılda Roma zulmünden kaçan ve Kapadokya’ya gelen ilk Hristiyanların yerleştiği bilinir. 

Şehri giriş ve çıkış noktaları oldukça iyi saklanarak inşa edilir. Bu sebepten ötürü de Derinkuyu Yeraltı Şehri Romalı askerlerden iyi korunur. 

Tesadüf eseri 1963 yılında bulunan şehir, 1967 yılında ziyaretlere açık hale getirilir. Derinkuyu, ismini yaklaşık olarak 60 ile 70 metre derinlikte yer alan 52 adet su kuyularından alır. 

Yaklaşık olarak 50 bin kişinin rahatlıkla yaşayabileceği bu şehir 4 kilometrekarelik bir alanı kapsar. Bu alanın sadece 2,5 kilometrekaresi yanı 8 katı temizlenerek ziyarete açılır. Şehrin sadece yüzde onluk bir kısmı ziyaret edilir.  

Şehre ulaşım oldukça dar olan bir tünel aracılığıyla sağlanır.

Derinkuyu Yeraltı Şehri Bölümleri  

  1. Giriş katı ahır, mutfak, şaraphane ve oturma odalarından meydana gelir. Bu alanların ilk katta yer almasının sebebi üzümlerin ve hayvanların taşınmasının zor olmasıdır.  
  2. İkinci kat ise ilk katın devamı şeklindedir. İkinci katta ahır ve oturma odalarının devamı yer alır. Bu katta bu alanlarla birlikte erzak deposu ve mutfakta bulunur. 
  3. Üçüncü kat ise dikkat çeken havalandırma deliklerinin merkezi konumundadır. Şehirde dikkat çeken bir diğer yapı olan Misyoner Okulu da bu katta yer alır. Bu katta mezarlık, kilise ve günah çıkartma alanları da bulunur ve pek çok kişi tarafından oldukça dikkat çeker. 
  4. Dördüncü katta ise zindanlar yer alır. Yerleşme bu katta başlar, yerleşme alanları ile birlikte mezarlar, sarnıçlar ve su kuyuları da dördüncü katta yer alan alanlar arasında bulunur.
  5. Şehrin beşinci katı ise üçüncü kat ile doğrudan bağlantılıdır. Üçüncü kattan gelen sahanlık ve havalandırma merkezi burada sonlanır. 
  6. Altıncı katta ise uzun bir tünel ve tünel etrafında oyulmuş beş odacık yer alır. 
  7. Yedinci katta ise Derinkuyu Yeraltı şehrinin en geniş alanı yer alır. Oldukça ilgi çeken bu katta büyük bir toplantı odası, mezarlık, kilise ve yeryüzü ile herhangi bir bağlantısı olmayan kuyu bulunur. 
  8. Sekizinci kat ise ziyaretçilere açık olan son kattır. Bu katta havalandırma odası yer alır. 

Derinkuyu Ziyaret Saatleri ve Günleri

Haftanın yedi günü de ziyaretlere açık olan şehir, sabah 08.00 saatinden ziyaretlere açılır. Müze kapanış saati 19.00 gişe kapanış saati ise 18.30’dur.    

Exit mobile version