İstanbul’un Tarihi Semti Fatih’te Gezilecek 37 Yer

İstanbul Fatih ilçesi şehrin en kalabalık ve aynı zamanda en önemli ilçelerinden biridir. Sınırları içinde çok önemli tarihi yapıları bulunduran bu ilçe aynı zamanda eski İstanbul olarak bilinir. Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği topraklar aslında Fatih ilçesidir ve ilk olarak İstanbul’a girişi de yine bu ilçeden olmuştur.

Bu sebeple Fatih’te görülmesi gereken yerler nerelerdir, Fatih gezi planları nasıl yapılmalıdır veya buna benzer sorularınız varsa o zaman karşınıza birçok farklı seçenek çıkacaktır. Fatih’te gezilmesi gereken yerler hakkında kısaca şu seçenekleri değerlendirebilirsiniz;

Panorama 1453 tarih müzesi

Panorama 1453 tarih müzesi: İstanbul’un fethi hakkında birçok önemli bilgi ve belgenin yer aldığı bu müze aynı zamanda 3 boyutlu olarak düzenlenen içeriği ile ziyaretçilerine o anları yeniden yaşatmaktadır. Özellikle sevdiklerinizle birlikte keyfi zaman geçirmek ve aynı zamanda Fatih’te keyifli bir ziyaret yapmak istediğinizde bu müze tüm beklentilerinizi karşılayacaktır. Sadece hafta içi değil aynı zamanda hafta sonu da açık olmasından dolayı dilediğiniz zaman bu müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

panorama 1453 muzesi

Tekfur Sarayı Müzesi

Tekfur Sarayı Müzesi: Günümüzün vali makamına denk gelen tekfurlar için yapılan bir yapıdır. Bizans imparatorunun oğlu için 13ncü yüzyılda yapılan sarayın dış cephesinden kalan bölümler halen ziyaret açıktır. Dilediğiniz zaman sizde bu yapıyı ziyaret edebilir ve aynı zamanda tarihi bilgilerinizi tazeleyebilirsiniz. Yedi kule zindanları olarak bilinen bölgeye yakın bir konumdadır ve çevresinde birçok önemli yapı yer almaktadır.

Tekfur Sarayı Müzesi

Yedikule Hisarı Müzesi

Yedikule Hisarı Müzesi: Tarih boyunca birçok önemli şahsiyetin hapis edildiği tarihi zindanlara ev sahipliği yapan bu yapı 1458’den bu yana ayaktadır. 7 kuleden oluşan ve muhteşem bir manzaraya sahip olan yapı da Fatih gezi planlarınız da olması gereken en önemli yerlerden biridir.

Yedikule Hisarı Müzesi

Rüstem Paşa Medresesi, Bediüzzaman Müzesi

Rüstem Paşa Medresesi, Bediüzzaman Müzesi: Geniş avlusu, kemerleri ve iç süslemeleri ile tam bir Osmanlı eseri olan bu yapı Fatih’te görülecek yerler arasında en önemlilerinden biridir. Sekizgen şekilde inşa edilen ve Mimar Sinan’ın en önemli yapılarından biri olarak kabul edilen bu eser aynı avluya bakan birkaç odadan oluşmaktadır. Bu sebeple siz de bu uhrevi ortamı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Rüstem Paşa Medresesi, Bediüzzaman Müzesi

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Türk ve İslam Eserleri Müzesi: Birçok önemli eserin yer aldığı bu müzede eski dönemlerden kalan seramik ve cam eserler ile halılar yer almaktadır. 1983’ten bu yana hizmet veren bu müze birçok kişiye göre Topkapı Müzesi ile birlikte görülmesi önerilen en önemli müzelerden biri olarak kabul edilmektedir.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Çinili Köşk Müzesi

Çinili Köşk Müzesi: 1472 yılında yapılan bu saraya zaman içinde müzeye çevrilmiş ve özellikle farklı dönemlerden kalma çini modelleri ile insanların ilgilerini çekmektedir. Üzerinde Yunan ve İran mimari öğelerinin yer aldığı bu yapı müze ziyaretleri yapmakta keyif alan kişiler için en doğru seçeneklerden biridir.

Çinili Köşk Müzesi

İstanbul Arkeoloji Müzeleri

İstanbul Arkeoloji Müzeleri: Ülkemizin farklı yerlerinde bulunan farklı arkeolojik eserlerin sergilendiği bu müzede geçmişe dair birçok önemli bilgiye ulaşabilirsiniz. Gün içinde rahatlıkla ulaşabileceğiniz ve ziyaret edebileceğiniz bir müze olduğu için boş zamanlarınızı bu müzede gezerek değerlendirebilirsiniz.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri

Eski Şark Eserleri Müzesi

Eski Şark Eserleri Müzesi: İçince mumyalardan eski tabletlere kadar birçok önemli eser yer alan bu müze istediğiniz her zaman ziyaret edebileceğiniz bir müzedir. Özellikle Mısır veya İran gibi zengin tarihe sahip olan yerlerden getirilen eserler sizi de şaşkınlık içinde bırakacaktır. Her yerde göremeyeceğiniz bu eserleri yakından incelemek için Fatih’in en önemli müzelerinden olan bu yapı tam size göre bir yerdir.

Eski Şark Eserleri Müzesi

Topkapı Sarayı Müzesi

Topkapı Sarayı Müzesi: 400 yıl boyunca Osmanlı padişahlarının yaşadığı bu yapı sadece ülkemizin değil aynı zamanda dünyanın da en önemli müzelerinden biridir. İçinde Osmanlı padişahlarının kişisel eşyalarından o dönemlerin önemli eserleri, süslemeler ve devlet hazinelerine örnek ürünler sergilenmektedir. Fatih’te görmeniz gereken en önemli yerlerden biri olarak ön plana çıkan bu müzeye hafta içi veya hafta sonu dilediğiniz gibi ziyaretler düzenleyebilirsiniz.

Topkapı Sarayı Müzesi

Kültür Ve Turizm Bakanlığı Büyük Saray Mozaikleri Müzesi

Kültür Ve Turizm Bakanlığı Büyük Saray Mozaikleri Müzesi: Bizans döneminden kalan mozaiklerin sergilendiği bu müze mutlaka gezi planlarınızda olmalıdır. Özellikle eski dönem çini ve mozaik işçiliğine yakından tanıklık etmek sizi şaşkınlık içinde bırakacaktır. Gün içinde dilediğiniz zaman ziyaret edebileceğiniz bu müze Fatih’te gezilmesi gereken yerlerden biridir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Büyük Saray Mozaikleri Müzesi

Aya İrini

Aya İrini: Aya irini 4. yüzyıldan kalma bir kilise olan bu yapı günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. Özellikle hafta içi rahatlıkla ziyaret edebileceğiniz bu müzede eski dönemlerden kalan birçok önemli eseri yakından inceleme olanağı bulabilirken aynı zamanda o dönemin mimari özellikleri hakkında da ip uçları alabilirsiniz.

Aya İrini

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi: Özellikle eski zamanlar da yaşamış olan Müslüman bilim adamlarının bilim ve teknoloji alanında yaptıkları çalışmalara yer verilen bu müze sayesinde sizde geçmişe doğru bir yolculuk yapabilirsiniz. Fatih’in en çok görülmesi gereken yerlerinden biridir ve siz de buraya mutlaka uğramalısınız.

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi

Gülhane Parkı

Gülhane Parkı: Fatih’in en güzel yerlerinden biri olan bu parkın içinde çeşitli bahçeler, yürüyüş yolları, dereler, yemyeşil ağaçlar ve bilim müzesi yer alır. İlçe sakinlerinin hava almak için en çok tercih ettikleri yerlerden biri olduğu için sizde mutlaka bu güzel parkta zaman geçirmelisiniz.

Gülhane Parkı

Tarihi Topkapı Surları

Tarihi Topkapı Surları: İstanbul’un tarihine tanıklık eden ve yüzlerce yıldan bu yana ayakta kalmayı başaran bu yapı mutlaka gezip görmeniz gereken bir yerdir. Özellikle surlar boyunca belli mesafeler ile kurulmuş olan gözetleme kuleleri sayesinde İstanbul’u muhteşem bir manzaradan izleyebilirsiniz. Dönem dönem yapılan restorasyon çalışmaları sayesinde günümüze kadar gelmiş dünyaca ünlü bir tarihi yapıdır.

Tarihi Topkapı Surları

Bizans Surları

Bizans Surları: 5nci yüzyıldan bu yana ayakta kalmayı başaran ve halen hem İstanbul’un hem de ülkemizin en eski yapılarından biri olan Bizans surları mutlaka Fatih gezi planlarınız da yer almalıdır. 22 km uzunluğunda olan bu yapı tarih boyunca aldığı hasarlardan sonra geçirdiği onarımlar ile ayakta kalmayı başarmıştır. Doğu Roma Devletinin şehri düşman saldırılarından korumak için kullandığı surlar halen ziyaretçilere açıktır ve siz de istediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz.

Bizans Surları

İstanbul Surları

İstanbul Surları: 1600 yıllık bir geçmişe sahip olan bu surlar size eski İstanbul hakkında önemli fikirler verecektir. Bu kadar uzun zamandan bu yan ayakta olmasına rağmen yapılan onarımlar ve restore çalışmaları sayesinde halen sağlamlığını korumaktadır. Fatih’te gezilmesi gereken en önemli yerler listesi hazırladığınız zaman bu yapı mutlaka listenin ilk sıraların da olmalıdırlar.

İstanbul Surları

Bozdoğan Kemeri

Bozdoğan Kemeri: 4ncü yüzyılda bölgeye hakim olan Roma İmparatorluğunun şehre su getirmek için inşa ettiği bu kemer Fatih ilçesinin merkezi yerlerinden biri olduğu için sizde dilediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz. Gerek o dönemler gördüğü işlev gerekse bu kadar uzun zamandan bu yana ayakta kalmış olması sizi de şaşkınlık içinde bırakacaktır.

bozdogan su kemeri

Saraçhane Parkı

Saraçhane Parkı: İçinde fıskiyeler, oyun alanları ve aynı zamanda Roma su kemeri yer alan bu park Şehzade Caminin yanında yer alır. İlçe genelinde yapacağınız gezilerden sonra nefes almak ve dinlenmek için bu parkı tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda yeşil ağaçları ve başarılı peyzaj çalışmaları da size keyifli zaman geçire olanağı tanıyacaktır.

Saraçhane Parkı

Fatih Anıt Parkı

Fatih Anıt Parkı: Fatih Sultan Mehmet’in at sırtında tasvir edildiği o ünlü heykele ev sahipliği yapan park aynı zamanda muhteşem Roma su kemeri manzarasına da sahiptir. Gerek tek başınıza gerekse aileniz ile keyifli zaman geçirebileceğiniz alanlardan biri olan park içinde birçok farklı sosyal alanda yer alır.

Fatih Anıt Parkı

Kıztaşı

Kıztaşı: Fatih ilçesinin merkezinde yer alan bu taş 450 yılında yapılan ve üzerinde bazı özel oymalar ile simgelerin yer aldığı simge bir taştır. Özel işlemeleri bir mermer kaide üzerine oturtulmuş olan Kıztaşı Roma İmparatoru Marcianus’a adanmıştır. Kıztaşı Fatih’te İskender Paşa mahallesinde herkese açık ücretsizdir ve tesadüfen yürürken dahi görebilirsiniz.

Kıztaşı

Çemberlitaş Sütunu

Çemberlitaş Sütunu: Milattan sonra 330 yılında imparator 1nci Konstantin’in Roma’da yer alan Apollon Tapınağından söktürüp getirdiği bu sütun şehrin simgelerinden biri haline gelmiştir. Yüksekliği, üzerindeki özel işlemeleri ve aynı zamanda önemi sebebi ile kesinlikle Fatih’te görmeniz gereken en önemli yerlerden biridir.

çemberlitas sutunu

Beyazıt Kulesi

Beyazıt Kulesi: Bu kule yapıldığı dönemler de yangın gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır. Şu an İstanbul üniversitesi sınırları içinde yer alan yapı hava durumunu belirten ışıklandırmaları ile dikkatleri çekmektedir. Fatih’te görmeniz gereken en önemli tarihi yapılardan biri olduğu için mutlaka listenizde yer almalıdır.

Beyazıt Kulesi

Şerefiye Sarnıcı

Şerefiye Sarnıcı: Bundan 1600 yıl önce inşa edilmesine rağmen halen ilk günkü görkemini koruyan bu muhteşem mekân da kendinizi başka bir dünya da hissedeceksiniz. Olağanüstü bir atmosfere sahip olan bu yeri görmeden kesinlikle bir Fatih gezi planı yapmamalısınız. Özellikle sütunları, tuğlalı kubbesi ve aynı zamanda kemeleri sizi büyüleyecektir.

Şerefiye Sarnıcı

Alman Çeşmesi

Alman Çeşmesi: 1898’de inşa edilen ve o günden bu yana Fatih ilçesinin en önemli yapılarından biri olarak kabul edilen çeşme hem aynaları hem de özel süslemeleri ile bilinmektedir. Sultanahmet meydanında yer alan bu çeşme o dönemlerde Türk – Alman dostluğunu pekiştirmek için yapılmıştır. Konumundan dolayı siz de dilediğiniz zaman bu çeşmeyi ziyaret edebilir ve muhteşem mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.

Alman Çeşmesi

Sultan 3. Ahmet Çeşmesi

Sultan 3. Ahmet Çeşmesi: Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerinden biridir ve görenleri hayran bırakacak kadar ince bir işçiliğe sahiptir. 1728 yılında inşa edilmiştir oldukça gösterişlidir. Türk sanat tarihinde, meydan çeşmeleri arasında en güzellerinden bir tanesidir. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden bir tanesidir. Sultan 3. Ahmet çeşmesi Topkapı sarayının girişi yanındadır.

Sultan 3. Ahmet Çeşmesi

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı: Yaklaşık 10 dönümlük bir alana kurulmuş olan ve içinde barındırdığı 336 adet mermer sütunu ile muhteşem bir yapı olan bu sarnıç Roma döneminden kalmıştır. İçine girdiğiniz de büyülenecek ve kendinizi başka bir dünya da gibi hissedeceksiniz. Mutlaka burayı görmeli ve o havayı yaşamalısınız.

Yerebatan Sarnıcı

Caferağa Medresesi

Caferağa Medresesi: 1559 yılında inşa edilen ve o günden bugüne kadar okul, medrese, üretim merkezi ve ticarethane olarak kullanılan bu yapı halen halı dokuma veya benzeri Türk zanaatları hakkında eğitim alınabilen bir yerdir. Sizi eski dönem İstanbul yaşamına döndürecek ve huzurla dolmanızı sağlayacak bu yapıyı hafta içi veya hafta sonu dilediğiniz gibi ziyaret edebilirsiniz.

Caferağa Medresesi

Ahırkapı Sis Düdük ve Feneri

Ahırkapı Sis Düdük ve Feneri: 36 metre yüksekliği ile boğaza giren gemilere rehberlik eden bu tarihi yapı şehrin birçok noktasından görülmektedir. Gerek halen hizmet vermesi gerekse İstanbul tarihine yüzlerce yıldan bu yana tanıklık etmiş olması sebebi ile önemli bir yapıdır. Bu sebeple Fatih’in mutlaka görülmesi gereken yapılarından biridir.

Ahırkapı Sis Düdük ve Feneri

Beyazıt Meydanı

Beyazıt Meydanı: Fatih ilçesinin en önemli meydanlarından biridir ve özellikle sokak satıcıları, büyük camisi ve en önemlisi de İstanbul üniversitesinin ana kapısı ile ünlüdür. Gün içinde bölge halkının nefes almak ve keyifli zaman geçirmek için en çok tercih ettikleri yerlerden biridir.

Beyazıt Meydanı

Sultanahmet Meydanı

Sultanahmet Meydanı: İstanbul’a gelen turistlerin en çok ilgi gösterdikleri yerlerden biri olan bu meydan dünya genelinde bir üne sahiptir. Gerek barındırdığı tarihi yapılar, gerek peyzaj düzenlemeleri ve gerekse manevi havası sebebi ile sizin de kesinlikle Fatih’te görülmesi gereken yerler listenizde en başlar da yer alması gereken yerlerden biridir.

Sultanahmet Meydanı

İstanbul Fatih’te 4 Tarihi Çarşı

İstanbul Fatih Tarihi Alışveriş Merkezleri
  1. Mısır çarşısı: Mısır çarşısı 17. yüzyıldan kalan ve o ilk günden bu yana şehrin en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Mısır Çarşısı her zaman kalabalık kitlelerin uğrak adreslerinden biri olmuştur. İçinde birçok farklı alanda hizmet veren ticari kurumların yer aldığı bu alan geniş bir bölgeye yayıldığı için ziyaretleriniz de ciddi zaman ayırmanız gerekebilir.
  2. Kapalı Çarşı: Fatih ilçesinin dünyaca ünlü yerlerinden biri olan ve aynı zamanda her zaman yoğun bir günlük yaşama sahip olan kapalı çarşı kesinlikle görmeniz gereken yerlerden biridir. Yüzlerce yıldan bu yana ticaretin kalbinin attığı bir yer olması sebebi ile sadece yerli turistlerin değil aynı zamanda yabancı turistlerin de en uğrak mekânları arasında yer alır.
  3. Tarihi Kürkçü Han: Yapıldığı dönemin en önemli ticarethanelerinden biri olan ve halen birçok işletmenin hizmet verdiği bu hanı mutlaka görmelisiniz. Fatih ilçesinin hareketli yerlerinden biri olması ve aynı zamanda tarihi önemi sebebi ile Fatih gezileriniz de mutlaka bu bölgeyi de görmeli ve tarihe tanıklık etmelisiniz.
  4. Büyük Valide Han: 4ncü Murat’ın annesi olan Kösem Sultan tarafından 1600’lü yıllarda inşa edilen bu yapı o zamanlar bölgeden geçen tüccarların konakladıkları bir yerdi. Günümüzde yapılan düzenlemeler ile gün içinde zaman geçirebileceğiniz ve muhteşem İstanbul manzarasına tanıklık edebileceğiniz bir nokta haline gelmiştir.

İstanbul Fatih’te 3 Popüler & Tarihi Hamam

  1. Historical Süleymaniye Hamam: Historical Süleymaniye hamam, 1500’lü yıllardan bu yana aktif olarak hizmet veren bu gösterişli hamam ilçeye gelen turistlerin de en çok ilgi gösterdikleri yerlerden biridir. İnsanların büyüleyen bir atmosfere sahip olan bu yapı sizin içinde yorgunluk atmak ve rahatlamak için en doğru adreslerden biri olacaktır.
  2. Çemberlitaş Hamamı: 1584 yılından bu yana ayakta kalmayı başaran ve halen aktif olarak havuz, buhar banyosu, masaj ve kil maskesi gibi hizmetler sunan bu tarihi hamam da sizde rahatlayabilirsiniz. Gerek tarihi yapısı gerekse özel mimarisi ile kendinizi tarihin derin sularına bırakabilirsiniz. Bu sebeple Fatih gezileriniz de sizde mutlaka bu yapıyı da tercih etmelisiniz.
  3. Hürrem Sultan Hamamı: Eğer tarih kokan bir yapı içinde modern hamam ve masaj hizmetleri alarak rahatlamak daha sonra ise kaliteli yemekler yiyebileceğiniz bir restoranda zaman geçirmek isterseniz o zaman bu mekân tam da size göre. Fatih’te en çok bilinen yerlerden biridir ve keyifli bir gün geçirmek için mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir.
Exit mobile version