Kaymaklı Yeraltı Şehri

Nevşehir’e yaklaşık olarak 20 kilometre uzaklıkta yer alan Kaymaklı Yeraltı Şehri, Kaymaklı kasabası sınırları içerisinde yer alır. Antik Çağ’da Enegüp olarak adlandırılan Kaymaklı kasabasında yer altına oyularak inşa edilen şehir, yaklaşık olarak 100 tünelin ve havalandırma bacalarının etrafında ustalıkla inşa edildiği için oldukça dikkat çekmekle birlikte her yıl sayısız yerli ve yabancı turisti ağırlar. 

Döneminde yaklaşık olarak 5000 kişiye ev sahipliği yapan Kaymaklı Yeraltı Şehri Kapadokya’yı ziyaret eden pek çok turistin mutlaka görmesi gereken yerler ve yapılar arasında yer alır.  

Kaymaklı Yer Altı Şehri
Kaymaklı Yeraltı Şehri

Kaymaklı Yeraltı Şehri

Büyük bir kısmı volkanik tüflerden oluşan kayaların oyulması ile meydana gelen şehir, dönemin insanları tarafından yaşanılan  zor şartlar nedeniyle daha güvenli bir yaşam ortamı oluşturmak amacıyla inşa edilir. Özellikle de güvenlik ve savunma konusu göz önünde bulundurularak alçak tabanlı ve dar tüneller oluşturularak inşa edilen Kaymaklı Yeraltı Şehri’nde, şehrin iç kısmından hareket ettirilebilen ve sürgü taşlarından meydana gelen tek bir giriş kapısı mevcuttur. Oldukça ağır olan giriş kapısının meydana gelebilecek bir saldırıya karşı içeriden kontrol edilmesi ve ortasında bir delik bulunması da görenlerin dikkatini çeker.   

İlk zamanlarda Hititler tarafından 8 katlı olacak şekilde inşa edilen Kaymaklı Yeraltı Şehri’nin tarihi M.Ö. 3000 yılına kadar dayanır. Roma ve Bizans İmparatorluğu döneminde ise şehir tünelleri ve odaları daha da genişletilir. Kaymaklı Yeraltı Şehri havalandırma bacaları, ahır, şarap depoları, kilise, su mahzenleri, su kuyuları ve mutfak gibi pek çok alandan oluşur. 

Yeraltı Şehri Bölümleri

Sadece ilk dört katının açık olduğu şehir, ziyaretçilerini dört ayrı bölüm ile karşılar.

İlk Bölüm şehrin giriş katıdır. Dönemin insanları geçim için daha çok hayvancılık ile ilgilendiğinden ötürü şehrin bir kısmı hayvanların barınabilmesi için ahır olacak şekilde oluşturulur. Savunma ve güvenlik amacıyla şehrin tünellerinin alçak, dar ve uzun olması hayvanların aşağı katlara inmesine engel olduğu için yeraltı şehirlerinde ilk kat ahır olarak kullanılır. Ahır ile birlikte bu katta bir kilise de yer alır. Ahırın sol tarafında oyularak inşa edilen ve sürgülü bir kapısı bulunan kilise, ilk katta olması ile oldukça dikkat çeker. Bu katta kilise ve ahı ile birlikte yaşam için oyulan odalar da mevcuttur. 

İkinci bölümde ise oturma alanları, kilise ve mezarlar yer alır. İki apsis ve tek neften meydana gelen kilisede dini törenler için oturma alanları mevcuttur. Apsislerin hemen önünde oldukça dikkat çeken bir vaftiz taşı yer alır. Kiliseye oldukça yakın olan ve dini kişilerin olduğu düşünülen mezar da bu katta dikkat çeken bir diğer bölümdür. 

Kaymaklı Yeraltı Şehri’nin en önemli katı olarak olarak üçüncü katta ise üç alandan meydana gelir. Bu alanlar mutfak, şaraphane ve dönemin insanları için oldukça önemli ve pek çok sayıda olan erzak deposudur. Bu katta bu alanların önemi dışında dikkat çeken bir diğer şey ise andezit taşıdır. Bu taş şehrin inşası sırasında oyularak açığa çıkarılır. 

8 katan meydana gelen şehrin ziyaret edilebilen son katı olan dördüncü bölüm ise şarap üretimi için oluşturulan şırahaneler yer alır. Şırahaneler ile birlikte bu bölümde birden çok depo yer alır. Aynı zamanda da bu katta oldukça ilgi çeken küpler vardır.

Ziyaret Saatleri

Her gün açık olan Kaymaklı Yeraltı Şehri, saat 08.00’den akşam 19.00’a kadar ziyaretlere açıktır. 

Gişe saatleri ise sabah 08.00’dan 18.30’a kadar.

Nasıl Gidilir?

Nevşehir merkezinden yaklaşık olarak 20 km uzaklıkta yer alan Kaymaklı Yeraltı Şehri’ne Nevşehir’in turistik ilçelerinden ve şehir merkezinden özel araçlar, kiralık araçlar, minibüsler veya günübirlik tur şirketlerinin sağladığı birtakım imkanlar  ile rahatlıkla ulaşım sağlanır.  

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu