Laodikeia Antik Kenti

Laodikeia Antik Kenti: Ege bölgesinin ikinci büyük şehri konumunda olan Denizli’den yaklaşık olarak 6 km uzaklıkta yer almaktadır. Pamukkale’ye giden yol üzerindedir. Birçok medeniyetin ortak sınırlarını oluşturan Laodikeia Antik Kentinin kurucusu ikinci Antiokhos kabul edilir. Kurucusu olduğu bu kente kendi karısı Leodikeia’nın adını verir. Laos ve Dike sözcüklerinin Helen dilindeki karşılığının “halkın zaferi” Anlamına gelir. Leodikeia’nın anlamı ise “leodike yurdu” olarak tanımlanır.

Laodikeia Antik Kenti

Milattan önceki üçüncü yüzyıllara geçmeden çoğunlukla batı ve güneybatısında olmak üzere yapılan kazı sonuçlarında seramik ve çakmak taşı gibi önemli buluntulara rastlanır. Böylelikle kentin ilk yerleşme tercihlerinin su kaynağı etrafında olduğu anlaşılır. Lykos vadisinde ele geçirilen bazı kaplar orda ele geçirilen en erken zamanlı buluntular olarak geçer. Birçok antik medeniyetin kavşak noktası olması en önemli gelir kaynağının ticaret olduğunu gösterir. Bu ticaretler tekstil, mermer, canlı hayvan ticaretinden oluşur.

Milattan önceki üçüncü yüzyıllarda kral adına sikke basımı; mezar yazıtlarında geçen çarşı, tiyatro sözcükleri kentin ne kadar önemli olduğunu gösterir. Kentte farklı birçok inançların örneği görülse de hakim olan tek İnanç Zeus Laodikeus olduğu bilinir. Antik Kent Magnesia Savaşı ile Roma yönetimine geçer.

Anadolu’nun 7 kilisesinden birine sahip olmasıyla çok önemli bir dini merkez konumundadır. Milattan sonraki 4. yüzyıldan itibaren Kutsal Hac Merkezi olmasıyla Hristiyanlık için ayrı bir önem taşır. İncil’de adının geçmesi ve Laodikeia kilisesi adına vahiy gönderilmesi oraya duyulan ilgiyi kat ve kat arttırır ve yapı bir hac kilisesi özelliği taşır.

Laodikeia kentinin önem arz eden ve günümüze kadar ulaşan yapıları içinde; Anadolu’nun en Büyük stadyumu,2 tiyatrosu,4 hamam kompleksi, 5 agorası,5 Nymphaeumu,2 anıtsal giriş kapısı, tapınakları, prestijli evleri, kiliseleri ve ana caddeleri sayılır.

Kenti ziyaret etmek için pazartesi hariç haftanın diğer günleri ziyaret edebilirsiniz.09.00-17.00 saatleri arasında müze ziyaret edilmek için açık tutulur.

Laodikeia Antik Kenti İçindeki Yapılar

Exit mobile version