Özkonak Yeraltı Şehri

Avanos’a yaklaşık olarak 14 km uzaklıkta yer alan Özkonak Yeraltı Şehri, Özkonak kasabası sınırları içerisinde yer alır. Şehir, İdiş dağının kuzey eteklerinde volkanik hareketler sonucu meydana gelen, granit bazlı tüf tabakanın bölgedeki diğer tabakalardan daha da kalın olduğu bir alanda oyularak inşa edilir. 

Henüz tam anlamıyla temizlenemeyen şehrin sadece temizlenebilen bölümleri ziyaretçilere açıktır.

Özkonak Yeraltı Şehri

Yeraltı şehirleri genellikle olası saldırılara karşı korunmanın sağlanabileceği bir mimari plana göre  inşa edilir. Dönemin insanları girişte yer alan ve kapı olarak kullanılan büyük süngü taşından sonra diğer yeraltı şehirlerinden farklı olarak tünel üzerinde pek çok delik oyar. Her koridorun giriş kısmında yer alan süngü taşları sadece iç kısımdan açılıp kapanabilecek şekilde güvenlik amaçlı inşa edilir. Tavanda oyulan delikler ise olası saldırılarda düşmanlar üzerine kızgın yağ dökmek ve mızrak benzeri saldırı araçları ile saldı yapabilmek amaçlı inşa edilir. 

Özkonak Yeraltı Şehri’nin ziyaret açılan kısımlarında şırahane, su kuyusu ve şehrin giriş bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

Özkonak Yeraltı Şehri – Özkonak Nevşehir Türkiye 1

Ziyaret Saatleri

Ulaşım İmkanları

Avanos’a yaklaşık 14 km uzaklıkta inşa edilen şehre ister Avanos ilçe merkezinden ister de diğer turistik ilçeler veya Nevşehir merkezinden minibüsler, özel araçlar ve tur şirketlerinin sağladığı imkanlarla ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version