S.t Simon Manastırı – Hatay’da Gezilecek Tarihi Manastır

Türkiye’de görülmesi gereken manastırlar arasında yer alan S.t Simon Manastırı Hatay ilinde bulunur. Değirmenbaşı Beldesinden ulaşımı sağlanan manastır, Aknehir Beldesi sınırları içerisinde yer alır. 479 metre yüksekliğe sahip olan bir tepe üzerine Stilitler tarikatının kurucusu olan S.t Simon tarafından yaptırılır. Erken Hıristiyanlık Döneminin hac merkezi olarak kabul edilir. 

S.t Simon Manastırı – Samandağ Hatay

Manastır eklentileri ve yapıları kısmen kayalar içerisine oyularak kesme taşlar kullanılarak inşa edilir. Manastır haç şeklinde uygun olacak bir biçimde yapılır. Hem görünümü hem de hikayesi nedeniyle pek çok turisti ağırlar.

Üç farklı yönden girişi olan manastırın iki girişi günümüze kadar gelir. Din eğitimini küçük yaşlarda alan ve kendi tamamen tanrıya adayan S.t Simon’un bu dağa gelerek burada yaşadığı pek çok kişi tarafından söylenir. S.t Simon buraya M.S. 541 yılında gelir, 592 yılında ise burada ölür. Şifacılık gibi yeteneklerinin olması St. Simon’u daha fazla tanınır hale getirir. Bu sebeplerden ötürü S.t Simon’un yaşadığı dağa mucizeler dağı adı verilir.

M.S. 6. Yüzyılda yapılan bu manastır S.t Simon’un 40 yıl boyunca bir sütun üzerinde yaşadığı yer olarak bilinir. İlgi çeken manastır yerleşkesinde 3 kilise, 1 vaftizhane, sekizgen şekline sahip olan avlu ve avlu içerisinde S.t. Simon’un bir sütunu bulunur. 

Çevresinde ise sarnıç, kiler, mutfak ev gibi yapılara ait olduğu düşünülen birtakım kalıntılar yer alır.

Müze Ziyaret Zamanları

Hafta içi her gün açık olan müze, hafta sonları da ziyaretçilere açıktır. 08.00’de ziyaretlere açılan müzenin gişe kapanış saati 18.30, tam kapanış saati ise 19.00’dur.

Exit mobile version