Bursa’nın Osmangazi ilçesinde bulunan Koza han ikinci Beyazıt tarafından 1491 yılında ibadet amaçlı yapılmıştır. Medrese ve cami olarak kullanıma açılan gazi Orhan Cami ile Ulu Cami arasındaki bir alanda kurulan Koza Han; kesme taş, tuğla ve önü revaklı bir yapıyla dikkatleri üzerine çeker. Yapının revak kısmı 40 beton kubbeden görünümü ile üst katta 50 ve alt katta yaklaşık 45 olmak üzere toplamda 95 odaya sahiptir. Birçok odası bulunan Koza Han ipek ve ipek ürünlerinin satıldığı özel işletmelerle Bursa’nın en nadide kumaşlarını sunar.
Koza Han’da Neler Var?
Üst kattan alt kata açılan merdivenler ve kapılar birçok taş kapısı ile birlikte üzere firuze çinilerle süslüdür. Gösterişli dış mekanı Koza Han bölgesini farklı kılan özelliklerindendir. Han dış görünümü ve işlemeleri ile birlikte altı şadırvanlı bir mescidi de içerisinde barındırır. İç avlusu birçok kafeterya ve çay bahçesinin özel işletmeler tarafından dinlenmek amaçlı kullanılan alanlarını barındırır. Han içerisindeki dükkanları gezebilir veya dilerseniz dinlenmek amaçlı kafeteryaları kullanabilirsiniz.
Koza Han’a uğradığınız da mutlaka ipek kumaş satan dükkanları gezmelisiniz. Keyifle vakit geçireceğiniz yeşilliklerin içerisindeki bu özel han büyük bir ticaret merkezidir. Bursa’nın zamanında beylik Kervansarayı ismi ile anıldığı bu özel han gösterişli büyük kapısı ile birlikte kültür turizmine kapılarını açar.
Osmanlı Mimarisi: Koza Han
Uzun çarşı caddesinde bulunan Koza han iki katlı mimarisi ile birlikte sabah saat 8:00’de açılarak akşam 19:30’da kapanır. Sadece pazar günleri ve cumartesi günleri açılış ve kapanış saatleri farklıdır. Cumartesi sabah saat 8:00’de açılarak akşam saat 20:00’de kapanır. Pazar günü ise 10:30’da açılarak 18:30’da kapanır. Ulaşımı son derece kolay olan Osmanlı mimarisini görmek için Osmangazi ilçesine gittiğinizde özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla bu özel mekanı keşfedebilirsiniz.