Uçhisar Nevşehir: Uçhisar Kalesi ve Güvercinlik Vadisi

Hava balonları, peribacaları ve birden fazla tarihi yapısı ile Nevşehir her yıl sayısız turiste ev sahipliği yapar. Nevşehir iline bağlı olan Uçhisar ilçesi de muhteşem olan doğası, peribacaları ve tarihi oyma yapıları ile Nevşehir’e gelen turistlerin mutlak uğrak noktaları arasında yer alır. Tarihi oldukça eski zamanlara dayanan ilçe, turistlere hem yemek kültürü hem de gezilecek yerleri ile adeta Kapadokya rüyası yaşatır. Uçhisar’da gezebileceğiniz muhteşem güzellikte olan yerleri sizler için sıraladık:

Güvercinlik Vadisi

Kapadokya Bölgesinin gezilecek en güzel yerlerinden biri olan Güvercinlik Vadisi, her yıl yerli ve yabancı olmak üzere binlerce turisti ağırlar. Vadi adını bölgede güvercin yetiştirilmesinden ve üzüm yetiştiriciliği yapan çiftçilerin, güvercin gübresinin üzümlere iyi geldiğini keşfetmesiyle birlikte kasabadaki evleri yerine vadideki oyukları tercih ederek yaşamasından alır.

Üzümlerin gelişmesi için kullanımı ile birlikte vadide yapılan kiliselerde de güvercin gübresi kullanılır. Bu gübre, inşa edilen yapılara işlenen yazıların özellikle de fresklerin renklerinin oldukça güçlü olmasını sağlar.
Muhteşem olan doğası, tarihi yapıları ve güvercinleri ile Güvercinlik Vadisi her yıl binlerce turisti ağırlar. Burada trekking yapabilir tarihi oyma kilise ve evleri gezerek keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Güvercinlik Vadisi
Güvercinlik Vadisi

Uçhisar Kalesi

Uçhisar Kalesi, eşsiz güzellikler sunan Kapadokya manzarasının en net ve en güzel göründüğü peribacasının oyulması ile inşa edilir. Hem savunma hem de gözetleme amaçlı inşa edilen kale, her yıl binlerce turisti ağırlar. Roma veya Bizans Döneminde inşa edildiği düşünülen Uçhisar Kalesi, adını etrafında bulunan beyliklerin sınır çizgisi üzerinde inşa edildiğinden ötürü Uçhisar olarak alır.

Kaleye ulaşmak için 100 den fazla basamak tırmanmak ve uzun olan oyma tünellerden yürüyüş yapmak gerekir. Zirvede birden fazla olan ve dikkat çeken oyma küpler, oyma mezarlar ve oldukça büyük olan bir sarnıç yer alır. Kale oyulurken içerisine birçok oda, kilise, sığınak ve mahzen yapılır. Bu yapılar ve eşsiz Kapadokya manzarası her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ilgisini çeker.

Kalenin tarihi, diğer kalelerden farklı olan inşası ve ziyaretçilere sunduğu muhteşem Kapadokya manzarası dışında, etrafında bulunan iki sivri şekilli peribacaları da dikkat çeker. Büyük olan peribacası halk arasında Ağanın Kalesi, küçük olan peribacası ise Çavuşun Kalesi olarak adlandırılır.

Kale, haftanın her günü 05.00 ve 21.00 saatleri arasında ziyaretçileri ağırlar. Buraya gün doğumundan önce gelip muhteşem Kapadokya manzarası ile güneşin doğuşunu izleyebilir veya günbatımından önce gelip Kapadokya ile güneşin batışını izleyerek bir Kapadokya rüyası yaşayabilirsiniz.

Uçhisar Kalesi
Exit mobile version