Ürgüp’te Gezilecek 17 Yer

Kapadokya Ürgüp gezilecek yerlerin listesi. Türkiye’de tatil için birçok seçenek vardır. Yaz aylarında deniz tatili kış aylarında kültür ve doğal güzellikler. Ürgüp ilçesi Kapadokya bölgesinin en önemli ve en güzel yerlerinden biridir. Nevşehir iline bağlı bir ilçe olan Ürgüp, ziyaretçilerine hem doğası hem de mimari dokusuyla muhteşem bir tatil deneyimi sunar.

Özellikle de eşsiz manzarası ile pek çok kişiyi hayran bırakır. Tarihi yerleri, doğal oluşumları, sıcak hava balonu turları ile Ürgüp, tatilcilere adeta bir tatil rüyası yaşatır. Sizler için muhteşem bir tatil deneyimi yaşatacak olan Ürgüp ilçesinde gezebileceğiniz tarihi yapılar ile doğal yerleri sıraladık.

Göreme Tarihi Milli Parkı ve Kapadokya

Göreme Tarihi Milli Parkı sahası içerisinde Ürgüp, Göreme, Çavuşin, Avcılar, Uçhisar Yeni Zelve yerleşim alanları yer alır. 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan muhteşem park alanı, volkanik bir yer şekline sahiptir. Rüzgar ve yağmur suları gibi dış etkenlerle meydana gelen Kapadokya eşsiz görüntüsü ile görenleri adeta büyüler. Volkanik tüflerden ve dış etkenlerden oluşan peribacaları kolay bir şekilde aşınabilir ve oyulabilir.

Dönemin insanları da peribacalarını kolay bir şekilde oyarak kilise ve ev gibi şekiller verir. Volkanik tüften meydana gelen ve pek çok kişi tarafından ilgi ile ziyaret edilen peribacaları özellikle de Bizans mimari kültürünü yansıttığı için oldukça önemli olarak görülür.

Milli parkta keşiş hücreleri, kiliseler, şapeller, Derinkuyu Yeraltı şehri ve Kaymaklı Yeraltı şehri gibi birden fazla önemli olan yapı mevcuttur.

Ürgüp ilçesinin simgesi haline gelen sıcak hava balonlarıyla eşsiz manzaralar sunan bölgeyi kuşbakışı inceleyebilirsiniz. Alanın daha iyi keşif edilebilmesi için ziyaretçiler için gezi yolları mevcuttur. Park içerisinde ve çevresinde konaklama amacıyla birden fazla otel ve pansiyon da yer alır.

Göreme Tarihi Milli Parkı

Temenni Tepesi

Temenni Tepesi. Antik Çağda yaşayan insanlar tarafından kutsal sayılan yerlerden biridir. Bundan dolayı da tepede, özel kişiler için yapılan taka mezarları yer alır. Tepede taka mezarlar ile birlikte türbe olarak inşa edilen kümbet ve kümbetin yanında bir mezar da bulunur. Yaklaşık olarak 80 metre yüksekliğe sahip olan tepe eşsiz manzaralar ve Ürgüp ile ilgili panorama sunar. 80 ve 100 m uzunluğa sahip ve kayaların oyulmasıyla oluşan bir yoldan ilerleyerek tepenin seyir balkonuna ulaşılır. Bu balkonda eşsiz olan Kapadokya manzarası görenleri hayran bırakır.

Tepede yer alan kümbet, 1855 tarihinde Tahsin Ağa tarafından kütüphaneye çevrilerek belli bir süre kütüphane olarak hizmet verir. Kütüphanenin yetersiz olması sonucu kütüphane başka bir yere taşınır.
Tepenin güneybatı yamaçlarında yer alan Aziz Yeorgios Kilisesinin ön cephesi yıkılsa da bir bölümü günümüze kadar ulaşır. Bu kilise, tepede yer alan yapılar arasında turistlerin ilgi ile ziyaret ettiği kısımlardan biridir.

Tepede yer alan kafelerde rahatlıkla dinlenebilir Ürgüp manzarası ve tepede bulunan tarihi yapılar ile mezarları gezebilirsiniz. Çay bahçesini kapalı olan alanında Ürgüp Tarihi ile ilgili hazırlanan fotoğraf sergisini izleyebilirsiniz.

Temenni Tepesi

Ürgüp Kadıkalesi

Ürgüp Kadıkalesi. Kapadokya Bölgesinin en geniş yerleşim yeri olan Kadıkalesi, Temenni Tepesi’ne yaklaşık olarak 500 metre uzaklıkta yer alır. Dünyaca ünlü Fransız Felix Maire Charles Texier tarafından da resmi çizilen kale, her yıl yerli ve yabancı olmak üzere oldukça fazla ziyaretçi ağırlar.

Selçuklu Döneminde olası savaşlar için kadınların ve çocukların güvenli bir alanda saklanabilmesi amacıyla inşa edilir. Bundan dolayı da kale Kadınlar Kalesi olarak da bilinir. Kalenin içinden Damsa Çayına kadar uzan bir geçit de mevcuttur. Bu geçit olası tehlikelerde kalenin güvenli bir şekilde boşaltılması için inşa edilir. Selçuk mimarisine göre biraz farklı bir şekilde oyularak inşa edilen yapı her yıl binlerce turisti ağırlar.

Ürgüp Kadıkalesi

Asmalı Konak

Asmalı Konak. 41 odası bulunan ve yaklaşık olarak 180 yıllık bir geçmişe sahip olan konak, Asmalı Konak adında bir Türk dizisinin çekimine ev sahipliği yaptığından ötürü ülkede oldukça popülerdir. Günümüzde Old Greek House olarak bilinen restoran ve otel olarak ziyaretçileri ağırlar.
1887 yılında inşa edilen ve zaman içerisinde birden fazla aileye ev sahipliği yapan bu konak, farklı ve ilgi çekici olan mimarisi ile pek çok turistin ilgisini çeker.

Ürgüp ilçesinin Mustafapaşa Köyü’nde yer alan bu konak, haftanın yedi gün boyunca sabah 08.00’de ziyaretçileri ağırlamaya başlar. Cumartesi günü ise 20.00 saatine kadar açık olan konak, diğer günler 19.00’a kadar ziyaretçilere açıktır.

Asmalı Konak

Ortahisar Kalesi

Ortahisar Kalesi. Ortahisar kasabasında bulunan Kapadokya’nın en büyük peribacası olarak anılan Ortahisar Kalesi, dünya üzerinde inşa edilen çok katlı yapıların ilk örnekleri arasında yer alır. Bundan dolayı da pek çok kişi tarafından ilgi ile ziyaret edilir. Kalenin etrafında yer alan kayalar, olası savaş ihtimaline karşı barınma ve korunma amacıyla oyulur.

İlerleyen zamanlarda sırasıyla Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu Döneminde önemli bir sığınak olarak kullanılır. Kapadokya’nın en yüksek noktasında inşa edildiği için oldukça görkemli bir manzaraya sahiptir.

Kale, haftanın yedi gününde de değişmemek şartıyla 10.00 ve 18.00 saatleri arasında ziyaretçilere açıktır.

Ortahisar Kalesi

Üç Güzeller

Üç Güzeller. İki büyük ve bir küçük peribacasından meydana gelen Üç Güzeller, görenlere çekirdek aile tablosu gibi bir görüntü sunar. UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan Üç Güzeller, her yıl yaklaşık olarak 2 milyon turist tarafından ziyaretçi akımına uğrar.

Fotoğraf çekmek için oldukça muhteşem olan olan bu doğal oluşumları görmek için herhangi bir ücret ödemek gerekmez. Erciyes Dağının ve batan güneşin sunduğu manzara ile doğa fotoğrafçılığıyla ilgilenenlere muhteşem bir görüntü sunmakla birlikte muhteşem bir fotoğraf çekme imkanı da sunar.

Üç Güzeller

Zemi Vadisi

Zemi Vadisi. Adını içerisinden geçen Zemi Deresi’nden alan vadi, doğa yürüyüşü seven kişilerin mutlaka uğradığı noktalardan biridir. Oldukça uzun olan vadi toplam olarak 5600 metre uzunluğa sahiptir. Trekking ve macera sporu sevenler için muhteşem bir yürüyüş parkuru sunan bu vadi, pek çok kişi tarafından oldukça beğenilir.

Peribacaları, bazı tünelleri ve ilgi çeken Roma mezarlarıyla birlikte hem muhteşem olan doğasıyla iç içe bir trekking imkanı hem de tarihi olan yapılarıyla kaliteli bir yürüyüş imkanı sunar. Vadide ilerledikçe birbirinden güzel dört kilise yürüyüş yapanları ile karşılar. Saklı Kilise, Sarnıç Kilisesi, El- Nazar Kilisesi ve Görkündere Kilisesi vadi boyunca tabelalarla belirtilir.

Zemi Vadisi, hem eşsiz olan doğa manzarası hem de tarihi ile Ürgüp’e gelen turistlerin mutlaka ziyaret ettiği yerlerin arasında yer alır.

Zemi Vadisi

Pancarlık Vadisi

Pancarlık Vadisi. Ortahisar kasabasına yaklaşık olarak 4 km uzaklıkta yer alan vadi, her yıl binlerce turistin uğrak noktaları arasında yer alır. Trekking yapmak için gelenleri muhteşem olan doğası ile karşılar. Birden fazla olan çiçek türleriyle birlikte çeşitli çiçek renkleri ile özellikle de doğa fotoğrafçıları tarafından beğenilir.

Vadi, doğa ile muhteşem bir yürüyüşün yanı sıra içerisinde yer alan kiliselerle tarihi bir yürüyüş imkanı da sunar.

Vadide yer alan Pancarlık Kilisesi’nin yaklaşık olarak 11. Yüzyılın ilk yarısında inşa edildiği düşünülür. Tek apsisli olacak şekilde inşa edilen kilise aynı zamanda da tek neflidir. Kilisedeki freskler günümüze kadar korunarak gelmeyi başarmış ve oldukça muhteşem bir görüntü sunar. İncil’den alınan sahneler kilise duvarlarına işlenmiş vaziyette olduğundan ötürü yerli ve yabancı olan pek çok turist tarafından ilgiyle ziyaret edilir.

Adını renginden alan Sarıca Kilisesi, Bizans Döneminde oyularak ve Kapalı Yunan Haçı simgesi ile inşa edilir.

Kepez ve Ala Kilisesi de vadide yer alır ve kiliselerde işlenen yazılar ve resimler oldukça ilgi çeker.

Pancarlık Vadisi

Kızılçukur Vadisi

Kızılçukur Vadisi. Özellikle de Kapadokya’nın muhteşem olan görüntüsünü izlemek için pek çok kişi tarafından ziyaret edilir. Adını kırmızı tüf kayalarından alan vadi, gün batımı esnasında daha kızıl bir renk aldığı için oldukça muhteşem olan bir görüntü sunar. Çoğu kişinin özellikle de kızıl olan görüntüsü için ziyaret etiği vadi, doğa fotoğrafçılarının uğramadan geçmediği yerlerden biridir.

Vadide turistler için restoran da bulunur. Burada hem muhteşem vadi ve Kapadokya manzarasını tadını çıkarabilir hem de karnınızı muhteşem olan yemeklerle doyurabilirsiniz.

Kızılçukur Vadisi

Gomeda- Üzengi Vadisi

Gomeda- Üzengi Vadisi. Adını Gomeda harabelerinden alan vadi, birden fazla ve dikkat çeken kiliseleri, tünelleri, muhteşem olan doğası ve jeolojik yapısı nedeniyle kükürtlü maden suyu akan deresi ile Ürgüp’e gelen turistlerin ve yerlilerin mutlaka uğradığı yerlerden biridir. Vadide eski zamanlarda yağmur sularının biriktirildiği tünellerden yaklaşık olarak 600 hane olduğu düşünülen Gomeda Harabelerine kadar, iki kiliseden yer altı şehrine kadar bulunan bütün yapılar oldukça ilgi çeker. Muhteşem olan doğası ile trekking yapmak isteyenlerin mutlaka uğradığı yerler arasındadır.

Gomeda- Üzengi Vadisi

Devrent Vadisi

Devrent Vadisi. Zemi Vadisi gibi içerisinde Roma mezarları gibi yapılar vardır. Hayal Vadisi olarak bilinen Devrent Vadisi aynı zamanda da gün batımı sonucunda kırmızı renge bürünen kayalıklardan ötürü Pembe Vadi olarak da anılır.

Oldukça muhteşem olan bu doğası ile birlikte yürüyüşçülere hem tarihi hem de doğal güzelliklerle birlikte bir trekking yapma imkanı sunar.

Devrent Vadisinde bulunan ve deveye benzeyen peribacası vadiyi ziyaret edenlerin uğradığı ilk noktalardan biridir. Vadi içerisinde bulunan kiliseler ve oyularak yapılan evler yürüyüş yapanları karşılar. Bundan dolayı da binlerce yerli ve yabancı turistin Ürgüp’te mutlaka gezilmesi gereken yerler listesinde yer alır.

Devrent Vadisi

Ortahisar Kültür Müzesi

Ortahisar Kültür Müzesi. Yörenin ilk etnografik müzesi olan, içerisinde restoran ve kafe bulunduran ve 2004 yılından itibaren ziyaretlere açılan müze, canlandırma mankenleri ile Kapadokya’nın yaşam biçimiyle kültürünü yansıtır.

Toplam 12 odadan meydana gelen müzenin sergi odalarında pekmez yapımı, kayaların oyularak kilise yapılması, düğün, nişan, kız isteme, gelin odası gibi tarihi ve kültürel olan olaylar canlandırılır.

Müze ziyaret saatleri haftanın her günü aynı olmakla birlikte 09.00 ve 23.55 saatine kadar ziyaretçilerini ücretsiz bir şekilde ağırlar.

Ortahisar Kültür Müzesi

Ürgüp Müzesi

Ürgüp Müzesi. Müzede sergilenen eserler 1965 yılından itibaren toplanmaya başlayan eserlerdir. Bu müzede hem arkeolojik çalışmalar sonucu elde edilen buluntular hem de bölgenin etnografik eserleri sergilenir.

Giriş kısmında Mustafapaşa Kasabasında yapılan çalışmalar sonucu elde edilen Nojen -Miocene dişi mamut fosilleri sergilenir. Bu eserler arasında Acıgöl etrafında yapılan kazı çalışmaları sonucu elde edilen deniz fosilleri de yer alır.

Helenistik, Eski Tunç Çağı, Bizans İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu ve Selçuklu ile Osmanlı İmparatorluğu Dönemine ait olan eşyalar da sergilenir.

Girişte herhangi bir ücret talep etmeyen müze, yaz aylarında 09.00- 19.00 saatleri arasında ziyarete açıkken, kış aylarında ise 08.00- 17.00 saatleri arasında turistlerin ziyaretlerine açıktır.

Ürgüp Müzesi

Hallaç Manastırı

Hallaç Manastırı. Ortahisar’a yaklaşık olarak 1 km uzaklıkta bulunan manastır, hasta manastırı olarak da bilinir. 11. Yüzyılda kayaların oyulması ile inşa edilen yapı inşa edildiği zamanlarda rahiplerin konakladığı, şifalı olan bitkilerden ilaç elde ettiği ve hastaların tedavilerinin yapıldığı bir hastane olarak hizmet verir.

Yaklaşık olarak 8 bin metrekarelik bir kayanın oyularak inşa edilen yapı, Hallaç Deresi’ne yakın bir konumda yer aldığı için adını dereden alır. Bölgede bulunan diğer manastırlardan biraz daha farklı bir mimariye sahiptir. Bundan dolayı da pek çok turist tarafından ilgi ile ziyaret edilir.

Hallaç Manastırı

Cemil Köyü Kiliseleri

Cemil Köyü Kiliseleri. Cemil köyünde oldukça eski olan Rum evleri, freskolar ve önemli kiliselere kadar görülmesi gereken pek çok yapı vardır. Köyde bulunan Keşlik Manastırı günümüze kadar oldukça iyi korunarak gelir. Erken Hristiyanlık Dönemine şahitlik eden yapı, başmelek Mikail’e adanır. Manastır iki adet kilise, yemekhane, ayazma ve şaraphane bölümlerinden oluşur.

Manastır yaşamını ilk örgütleyen kişi Hristiyanlık için önemli olan ve Ortodoks mezhebinin kurucusu olan Kayserili Basileus’tur. Bundan dolayı da bu yapı her yıl sayısız yerli ve yabancı turist tarafından ziyaretçi akımına uğrar.

Cemil Köyü Kiliseleri

Keşlik Manastırı

Keşlik Manastırı. Ürgüp ilçesine bağlı olan Cemil köyünde yer alan manastır, tüf kayalıkların oyulması ile inşa edilir. Erken Hristiyanlık Döneminde inşa edilen manastır, oldukça iyi korunarak günümüze ulaşır.

Beş farklı bölümden meydana gelen Keşlik Manastırı, Baş melek Mikail ve Hristiyanlar tarafından Hristiyanlığın ilk şehidi kabul edilen Aziz Srefanoz’a adanır.

Manastırda iki kilise, bir ayazma, şaraphane ve yemekhane bölümleri bulunur. Bu bölümlerden yıkılan kısımlar kesme taşlar kullanılarak onarılır. Manastıra yakın konumda bulunan Sobesos antik kentini de ziyaret edebilirsiniz.

Keşlik Manastırı

Tağar Kilisesi

Tağar Kilisesi. Sahip olduğu Üç Yapraklı Yonca planı ile bölgedeki diğer kiliselerden ayrılan kilise, bu özelliği ile oldukça ünlüdür. Üç adet yarım daireden meydana gelen naos giriş kısmının sol tarafında yer alır. Ana apsiste ise deesis sahnesi yer alır, sahnede bir taht üzerinde oturan İsa’nın resmi tasvir edilir. İsa sağ eli ile takdis işareti yaparken sol eliyle de üzerinde hac işareti olan bir kitabı tutar.

İsa’nın sağ tarafında Meryem sol tarafında ise vaftizci Yahya bulunurken baş melek Mikail ve Gabriel’ de Meryem ve Yahya’nın yanında tasvir edilir. Özellikle de günümüze kadar iyi korunarak gelen yazılar ve tasvirler ile Tağar Kilisesi pek çok kişi tarafından ilgi ile ziyaret edilir.

Tağar Kilisesi
Exit mobile version