Vespasianus- Titus Tüneli

Hatay iline bağlı olan Samandağ ilçesi gezilecek yerler olarak pek çok tarihi yer bulundurur. Vespasianus- Titus Tüneli de bu yerlerden biridir. Tünel Roma İmparatoru Vespasianus tarafından dönemde sıkça yaşanan sel taşkınlarından halkı korumak amacıyla inşa ettirilir.

Musa Dağı’ndan gelen nehir suyu zaman zaman taşarak liman ve halk için oldukça büyük bir tehlike oluşturur. Bu durumun önüne geçmek için de sel sularını 90 derece döndürerek liman şehrine ulaşmasını engelleyecek olan bir projeye başlanır. Fakat suların 90 derece döndürülerek kentten uzaklaşmasını sağlayabilmek için Musa Dağı’nın delinmesi gerekir. 

Dağın delinmesi ve tünelin inşası için yaklaşık olarak 1000 köle çalıştırıldığı söylenir. Köleler dağı murç ve çekiç kullanarak deler. 

Samandağ ilçesine 5 kilometre uzaklıkta bulunan tünelin inşasına M.S. 69 yılında başlanır. Yapımı oldukça uzun süren tünel Vespasianus’un oğlu İmparator Titus Döneminde biter. Bundan dolayı da pek çok yerde tünel adı Titus Tüneli olarak geçer. Vespasianus zamanında başlayan ve Titus zamanında 81 yılında biten tünel, 1.380 metre uzunluğundadır. 7 metre olan yüksekliğe ve 6 metre genişliğe sahiptir.

Yaklaşık olarak 10 yıl içerisinde tamamlanan tünel üzerinde karşı tarafa rahat bir şekilde ulaşımın sağlanması amacıyla köprü de yapılır. Bu tüneli ziyaret ederken hem Antik Dönemin mega projesini hem de tarihi köprüsünü görebilirsiniz.

Tünel yakınında bulunun Seleucia Antik Kenti ve Beşikli Mağara olarak bilinen kaya mezarlarını da ziyaret edebilirsiniz. Seleucia Antik Kenti ve Beşikli Mağara ile ilgili daha fazla bilgi öğrenmek istiyorsanız sitemizde bu yerler ile ilgili hazırladığımız yazılara göz atabilirsiniz.

Exit mobile version