Antakya Gezilecek Yerler – Saint Pierre Kilisesi Anıt Müzesi

Hatay iline bağlı Antakya’da gezilecek en iyi yerlerden biri Saint Pierre kilisesi anıt müzesidir. İnanç turizmi açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Ayrıca yakınlarda gezilecek farklı tarihi yerler de vardır. 

Saint Pierre Kilisesi Anıt Müzesi

Dünyanın ilk mağara kilisesi olarak kabul edilir. İlk zamanlarda doğal bir mağara olan kilise, Hazreti İsa’nın 12 havarisinden biri olan St Pierre tarafından kiliseye dönüştürülür. St. Pierre M.S. 29- 40 tarihleri arasında Antakya’ya gelerek Hristiyanlık dinini yaymaya çalışır ve burada ilk dini toplantıları yapar.

Hristiyanlığın Katolik, Ortodoks ve Protestanlık mezheplerine ayrılmadan önceki ilk kilisesi olarak da bilinir. İsa dinine inanan topluluğa Hristiyan adının ilk kez burada verildiği bilinir, bu nedenlerden ötürü de kilise Hristiyanlık için oldukça önemlidir. 

1963 yılında kilise, Papa  VI. Paul  tarafından Hristiyanlar için Hac yeri olarak ilan edilir. Her yıl 29 Haziran tarihinde Katolik kilisesi tarafından St. Pierre Kilisesi’nde  ayinler düzenlenir.

Kilise doğal mağara üzerine eklemeler yapılarak oluşturulur. 12. ve 13. Yüzyıllarda kilisenin ön cephesine ek inşaatla kilise, gotik tarza dönüşür. Kilise tabanı M.S. 4. ve 5. yüzyıllara ait olan mozaik kalıntılarından meydana gelir.

Kilise içerisinde sunak, niş, niş içerisinde Pt. Pierre’nin küçük bir heykeli, kutsal olarak sayılan su ve olası saldırılar için önlem olarak yaptırılan bir tünel yer alır.

Kiliseyi ziyaret edenler kilisenin doğu kısmında yer alan Cehennem Kayıkçısı Kabartmasını da ziyaret ederler. Kabartma kiliseye yaklaşık olarak 10 dakikalık bir uzaklıkta yer alır. Kabartmaya giden yol patikadan meydana gelir bundan dolayı da bu kabartmaya oldukça kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Kabartma büst şeklindedir, başında örtü olan ve tamamlanamayan bir siluet portresi şeklindedir. Cehennem Kayıkçısı Kharon hikayesi Yunan Mitolojisine dayanır. Kharon ölülerin ruhlarını Styks Nehri’nden geçirerek yeraltına götürmek ile görevlidir.

Kabartmanın buraya işlenmesinin sebebi M.Ö. 2. Yüzyılda meydana gelen veba salgını nedeniyle halkın, fazla kayıp verilmemesi ve korunması sağlamaktır. Bundan dolayı da kabartma kente hakim olan bir kaya üzerine işlenir.

Saint Pierre Kilisesi Ziyaret Saatleri

Hristiyanlık için oldukça büyük bir öneme sahip olan müze, hafta içi ve hafta sonu olmak üzere her gün ziyaretçilere açıktır. 

Müzenin ziyaret başlangıç saati 08.00’dir. Müzenin açılış saati ile gişe açılış saati aynıdır. Kapanış saati 16.30 olan müzenin gişe kapanış saati ise 17.00’dir.

Exit mobile version