Oldukça geniş bir alana yayılan Kayaşehir, 437.400 metrekare büyüklüğe sahiptir. Yeraltı şehri dışında burada bulunan kale etrafında oyma yapılar da yer alır. Bu sebeple Kayaşehir oldukça beğenilir ve pek çok ziyaretçiye ev sahipliği yapar.
Kale etrafında 123.000 metrekarelik bir alanda oyma yamaç yerleşimi yer alır. Yamaç yerleşiminde ise pek çok gezilecek alan bulunur. M.Ö 6.Yüzyıl ile tarihlenen manastır, Bizans Döneminde inşa edilen kaya kilisesi, evler ve işyerleri, bezirhaneler, at ahırları, dikkat çeken çok katlı mezarlar, kilit taşları ile güvenliği sağlanan geçitleri ve daha birçok yeri kale etrafında rahatlıkla gezebilirsiniz.
Kalenin güney tarafında bulunan ve eski adıyla Rum Mahallesi olarak bilinen alanda ise su tünelleri, çeşmeler, Hagios Georgios kilisesinden günümüze kadar ulaşabilen tek parçası olan Çan Kulesi, Rum Hamamı ve Meryem Ana Kilisesi gibi önemli ve tarihi olan yapılar yer alır.
Yapılan çalışmalar sonucunda bu alan üzerinde 312 adet tarihi tapı açığa çıkarılır. Ziyaretçiler için toplam olarak 700 galeri oda mevcuttur.
Yer altı şehrinde ise yüzden fazla alan yer alır. Bu alanlar arasında bulunan bezirhaneler büyük bir öneme sahiptir. Burada başta keten tohumu olmak üzere pek çok tohum yer alır. Bu tohumlar ile ilaçlardan ışıklandırma için gerekli olan yağlara kadar birçok şey üretilir.
Bölgede yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda birçok tarihi kalıntı bulunur. Bu kalıntılar arasında kaplar, çanaklar, el değirmenleri, öğütme taşları gibi malzemelerdir. Bu buluntular dışında 2. Mahmut, Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz Döneminde tarihlenen 40 adet sikke, 270 adet kandil, 21 adet tömbeki, 12 adet ezgi taşı, 51 adet şamdan gibi kalıntılar da yer alır.