Irgandı Köprüsü

Bursa’nın Yıldırım ilçesindeki Irgandı köprüsü görünüşü ve ilgi çeken mimarisi ile yerli halkın ve turistlerin dikkatini çeker. Sarı boyalı, pencereli köprü üzerindeki tek çatılı yapının fotoğrafçılar için eşsiz manzaralar sunduğunu görülür. Osmanlı’dan kalan Taşköprü ikinci Murat zamanında yaptırılmıştır.

Dönemin ayaklanmalarında ilçeyi ziyaret eden gezgin Evliya Çelebi, 1640 yılında Seyahatnamesinde köprüden bahseder. Köprü her iki tarafında da 16 adet olmak üzere toplamda 32 dükkandan yapılmış mescidi de bulunan tek kemerli ahır ve depoların olduğu yapıyla hizmettedir.

Özgün Mimarisi ile Irgandı Köprüsü

Ahşap dış yüzeyi ve kurşun kaplanmış yapı 17. yüzyılda kiremitle döşenmiştir. Sel baskınında kısmen yıkılan köprü üzerindeki yapı 1855 depreminde de hasar görmüştür. Hasardan sonra restorasyon çalışmaları eseri günümüze kadar ulaştırmıştır. Çarşı haline gelmiş irili ufaklı dükkanların bulunduğu köprü, Kurtuluş Savaşı’nda 1922’de işgal kuvvetlerinin Bursa’dan çekilirken dinamitlerle hasar görmesine yol açmıştır. Sonrasında üstü açık bir çarşı haline gelmiştir. Günümüzde ise üstü kiremitlerle kapatılmıştır.

Irgandı köprüsü yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği tarihi yapılardan biridir. Özellikle turizm sezonunda Köprüyü ve çevresini çok sayıda insan ziyaret eder.. Capcanlı rengi ile birlikte bu özel yapı; Irgandı köprüsü, Gökdere üzerinde Setbaşı köprüsünün kuzeyinde bulunur.

Exit mobile version