Tatlarin Yeraltı Şehri

Acıgöl ilçesine yaklaşık olarak 10 km uzaklıkta inşa edilen Tatlarin Yeraltı Şehri, 1975 yılında keşfedilir. Bölge halkının kale olarak adlandırdığı bir tepe üzerinde yer alır. Bu tepede, sadece yeraltı şehri değil kilise gibi dikkat çeken yapılar da yer alır.

Keşfedildikten 16 yıl sonra, 1991 yılında ziyaretlere açık hale getirilir. Asıl giriş kapısı birtakım nedenler sonucu yıkıldığı için şehre, 15 metre uzunluğa sahip olan tünel aracılığıyla farklı bir alandan giriş yapılır. Batı yönünde yer alan iki farklı kapı aracılığıyla şehre ulaşım sağlanır. 

Tatlarin yeraltı şehri
Tatlarin yeraltı şehri

Tatların Yeraltı Şehri

Oldukça büyük bir alan oyularak inşa edilen şehrin ancak iki katı temizlenebildiği için sadece bu bölümler ziyaretçilere açıktır. Diğer katların ise temizliği hala yapılır ve ilerleyen zamanlarda ziyaretlere açılması planlanır.   

Şehirde diğer yer altı şehri modellerinde de görüldüğü üzere sürgülü giriş ve çıkış kapısı, kiler, diğer şehirlerden farklı olarak oldukça geniş bir biçimde inşa edilen mutfak, erzak depoları ve kiliseler yer alır.

Niş alanının aşağı kısmında yer alan ve yerli halk tarafından zindan olarak adlandırılan kısımda, 3 adet iskelet kalıntıları bulunur. Bu niş alanında yapılan birtakım incelemeler sonucu bu alanın Roma Döneminde mezarlık, Bizans Döneminde ise kiler olarak kullanıldığı düşünülür.

Bu şehirde diğer şehirlerden farklı olarak tuvaletler de yer alır. L şeklinde inşa edilen tuvaletler sadece Tatlarin Yeraltı Şehri ile birlikte Saratlı ve Güzelyurt Yeraltı Şehirlerinde de yer alır. 

Asıl amacı savunma olarak inşa edilen şehrin sadece tek taraftan kontrol edilebilen sürgülü kapısının yanı sıra dar olan koridorlarında tuzaklar da mevcuttur. Bu tuzaklar koridorların ortasından 2 veya 3 metre derinlikte kazılarak oluşturulur. 

Tatlarin Kiliseleri

Şehir yapısında kiliseler oldukça dikkat çeker. Bu kiliseler Secco ve Fresko teknikleri kullanılarak inşa edilirler. 13. Yüzyıl ile tarihlendirilen kiliselerin fresklerinde birçok olay işlenir. Hz. İsa’nın doğumu gibi pek çok olay freskler üzerinde yer alır.

Bir nolu kilise Apsisi de Meryem Ana, Yohakim ve Anna tasvirleri yer alır. Kuzeyde yer alan küçük boyutlu nişte ise İsa tasviri bulunur.

İki nolu kilisede ise oldukça iyi korunmuş olan ve İncil ile Apokrif’ten alıntılanan sahneler yer alır. Bu sahneler, 4 tanesi İncil 1 tanesi ise Apokrif’ten olmak üzere toplam beş tanedir. Yapıda toplam olarak 69 tek figür yer alır. Bu tek figürlere aziz, azize ve piskopos örnek verilebilir. Konulu sahnelerde ise Apsiste Meryem, Yakarış Deesis sahnesi gibi sahneler yer alır.  

Ziyaret Saatleri ve Günleri 

Pazartesi günü haricinde haftanın her günü ziyaretçilere açıktır. Açılış saati 08.00 olan şehir 17.00’ye kadar ziyaretçilere açıktır. Gişe kapanış saati ise 16.15’tir.   

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu