Alanya ve Çevresinde Gezilecek 16 Yer

Alanya yapılacak en iyi 16 şey. gezilecek yerler, Merkezde Alanya kalesi, damlataş ve Kleopatra plajları, Yakında gezilecek müze, yürüyüş alanları, ve yüzmek için farklı plajlar. Alanya’da gezilecek 3 mağara, kanyon ve Dimçay gibi popüler yerleri gezebilirsiniz. Alanya’da nerede gezebilirim, yapılacak aktiviteler nelerdir, yazının devamı size yardımcı olacaktır.

Alanya Gezilecek Yerler En iyi 16 Yer

Alanya en güzel gezilecek yerleri ve görülmesi gereken mekânları mutlaka görmeli ve keşfetmelisiniz. Alanya tarihi kentleri, Alanya görülecek yerleri, Alanya civarında görülmesi gereken mekânları ve daha birçok yeri gezi listenize ekleyin. Tarihi yapılar, doğal güzellikler, Alanya tarihi ve kültürel yerler, gezilecek en önemli yerleri listeleyelim.

Alanya Kalesi

Alanya Kalesi, Antalya ilinin Alanya bölgesinin sembollerinden önemli bir tarihi mekândır. Alanya Kalesi’nin eşsiz, büyüleyici manzarasını görmeden Alanya gezinizi sonlandırmayın. Kaleyi gezerken bu büyüleyici manzarayla birlikte ara verebilir, birçok yerde yemek de yiyebilirsiniz. Kleopatra Plajı ve Keykubat Plajı gibi önemli mekânları da Alanya Kalesi’nden uzaktan görebilecek, bu büyüleyici manzarayı unutamayacaksınız. Alanya Feneri, Akbeşe Sultan Mescidi ve Türbesi, Süleymaniye Cami’yi kaleye çıktığınızda gezmeyi unutmayın. Kaleye özel araç, otobüs ile ya da teleferik ile çıkılabilmektedir.

Alanya Kalesi
Alanya Kalesi

Alanya Arkeoloji Müzesi

Alanya Arkeoloji Müzesi, birçok değerli eseri ve bilgiyi bünyesinde toplamıştır. Herakles heykelinden sikke koleksiyonlarına cam ve mozaik eserlerden Tunç çağından kalma eserlere kadar birçok değerli tarihi koleksiyonuyla müze, insanlara 1967’den beridir hizmet vermektedir. 14 kapalı, 1 açık salonu olan Alanya Arkeoloji Müzesi’ni gezi turunuza mutlaka eklemelisiniz. Selçuklu Dönemi ve Osmanlı İmparatorluğu Döneminden birçok eser, ilginizi çekecektir. Alanya Arkeoloji Müzesi’nde etnografya ve arkeoloji bölümleri vardır. Bronz Herakles Heykeli ayrı bir salonda insanlara sergilenmekte ve bu heykel müzenin en değerli parçası olmaktadır.

alanya arkeoloji müzesi

Alanya Deniz Feneri

Alanya Deniz Feneri, Alanya’nın en güzel köşelerinden, sessiz ve huzurlu bir ortamdır. Sessizliği, manzarası, gemisi ile Alanya’nın en muhteşem manzaralı yerlerinden birisidir. Osmanlı Dönemi’nde Fransız müteahhitler tarafından yapılan Alanya Deniz Feneri, Alanya’daki en yüksek tepeye yaptırılmıştır. Fenerin yüksekliği 6 metre, denizden fenerin yüksekliğiyse 209 metredir. Otobüs ile Türkiye’nin her yerinden karayolu ile Alanya Deniz Feneri’ne ulaşım mümkündür. İç açıcı ve harika manzarasıyla beraber yüksek enerjisiyle büyüleneceğiniz bir yer olan Alanya Deniz Feneri’ni görmeden seyahatinizi sonlandırmayın.

alanya deniz feneri

Alanya Sahili

Alanya Sahili, Türkiye’nin en meşhur tatil mekânlarından, turizm merkezlerindendir. Sahil şeridi uzunluğunda birçok plaj bulunmaktadır. Denizin keyfini çıkartmak için dünyanın birçok yerinden Antalya ilinin Alanya ilçesine insan gelmekte ve bu muhteşem manzarayı görmektedir. Alanya kıyısında birçok plajda yüzenler, dinlenenler, manzarayı seyredenler ile karşılaşacaksınız. Plajların ücretleri ekonomik ve uygundur, istediğiniz ve size en uygun plajda denizin keyfini çıkartabilirsiniz. Halka ücretsiz plajlar da vardır ancak şezlong ya da şemsiye hizmetleri için belli bir miktar ücret alınmaktadır.

alanya sahili

Alanya Yat Limanı

Alanya Yat Limanı, şehir merkezindedir. Alanya Belediyesi ile Kızıl Kule arasında yer alan Alanya Yat Limanı, şehirle iç içedir ve gezilmesi gereken bir limandır. Gezi listenize eklemeniz gerekir, bu mekânı dolaşmadan Alanya’yı gezmiş sayılmazsınız ve tatiliniz eksik kalır. Tur tekneleri vardır ve dünyanın her yerinden binlerce insanı ağırlayan bu mekân, gezilecek güzel bir limandır. Alanya’daki gece mekânlarına da yakın olan Alanya Yat Limanı’nda gündüz gezebilir, gece olunca gece hayatı yerlerinde gece kulüplerinde eğlenmenize devam edebilirsiniz.

alanya yat limanı

Cüceler Mağarası

Cüceler Mağarası, Antalya ilinin Alanya ilçesine bağlı olan ve Demirtaş sınırları içerisindeki bir arazidir. Sapadere Kanyonu yolunun üzerinde yer almaktadır. Mağara, 2012 yılında insanların ziyaretine açılmıştır. Cüceler Mağarası 6 tane galeriden oluşmaktadır. Ağaçlar arasında 180 metrelik bir yürüyüş alanı vardır ve bu yol sonunda mağaraya ulaşılmaktadır. Osmanlı zamanında köylüler, vergi vermeme amacıyla hayvanlarını bu mağarada saklarlarmış, mağara ağaçların arkasında olduğundan hayvanlar mağarada saklanırmış. Muhteşem bir manzaraya sahip olan Cüceler Mağarası’nın girişinde belli bir miktar nakit para ödemeniz gerekmektedir.

Cüceler mağarası
Cüceler mağarası

Damlataş Mağarası

Damlataş Mağarası, Antalya’nın Alanya ilçesindeki deniz kıyısındaki bir mağaradır. Sarkıtlardan damlayan su damlalarından dolayı mağara, bu adı almıştır. Dinamit ateşlenmesi sonucunda bulunan Damlataş Mağarası, turizme açılan Türkiye’nin ilk mağarasıdır. Mağara girişinde 50 metrelik bir geçit alanı bulunur. Sonra 15 metrelik geçit ve silindirik bir boşluk ile mağarayı ziyaret edebilmektesiniz. Belli bir miktar giriş ücreti alınmaktadır. Doktor kontrolünde gelen astım hastaları, mağarada tedavi olmaktadırlar, havası ile meşhur bir mağaradır. Yaz ve kış mevsimlerinde mağaranın havası aynı kalmakta hiç değişmemektedir.

Damlataş mağarası
Damlataş mağarası

Damlataş Plajı

Damlataş Plajı, Alanya merkeze çok yakındır. Damlataş Mağarası’na da oldukça yakın bir plajdır. Damlataş Plajı biraz dalgalı bir denize sahiptir ve çocuklu aileler için dikkat edilmesi gereken bir tatil mekânıdır. Giyinme kabini, duş, tuvalet imkânları da tesiste halkın hizmetindedir. Şemsiye ve şezlong kiralama için belli bir ücret ödemeniz gerekmektedir ancak plaja giriş ücreti yoktur. Temiz kum ve muhteşem manzarasıyla geniş kumsalı ve yakınlardaki konaklama hizmeti veren otellerle Damlataş Plajı’nı mutlaka görmeniz gereken yerler listesine eklemelisiniz.

damlataş plajı

Dim Çayı Milli Parkı

Dim Çayı Milli Parkı, muhteşem yeşillikleri ile göz alıcı harika manzarasıyla huzur verici bir gezi mekânıdır. Rafting yapma ve yüzme imkânı da bu mekânda hizmet vermektedir. Sessiz ve huzurlu bir ortam olan Dim Çayı Milli Parkı, doğanın sesini dinleyerek farklı lezzetler tadacağınız yerlerle de sizlere muhteşem bir tatil yaşatacaktır. Yemek yeme mekânları olduğu gibi dinlenme alanları da uyumak, dinlenmek isteyenler için hizmet vermektedir. Piknik alanları, rafting yapma fırsatı, dinlenme yerleri, restoranlar, pansiyonlar ve muhteşem manzarasıyla Dim Çayı Milli Parkı sizleri bekliyor.

Dimçayı Milli Parkı
Dim Çayı Milli Parkı

Dim Mağarası

Dim Mağarası, Türkiye’deki ziyarete açılan en büyük ikinci mağara olma özelliğindedir. 360 metre uzunluğundadır ve mağara içerisinde dikit, sarkıt, traverten oluşumları vardır. Alanya’ya 11 kilometre uzaklıkta olan Dim Mağarası, 4 galeriden oluşmaktadır. Giriş kısmındaki sudan 17 metre daha derinde 200 metrekarelik bir göl yüzeyi de mağara sonunda bulunmakta ve büyüleyici manzarasıyla insanları etkilemektedir. Dim Mağarası, deniz seviyesinden 232 metre yüksekliktedir. Bölgede restaurantlar, piknik yerleri, çay bahçeleri farklı alternatifler sunmaktadır. Mağara içi ve konumu büyüleyici manzarasıyla sizleri etkileyecektir.

Dim mağarası
Dim mağarası

Kızılkule

Kızılkule, 13. yüzyılda Selçuklu Sultanlarından 1. Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılmıştır ve bölgenin simgesi haline gelmiş bir yapıttır. Alanya Limanı’nda yer alan Kızılkule, yüzyıllarca askeri amaçla kullanılmıştır. 1979 yılında Kızılkule ziyarete açılmıştır. Sekizgen planlı kuledir ve üst terastan muhteşem manzarasıyla adeta büyülemektedir. Alanya’ya deniz üzerinden gelecek ya da gelebilecek olan saldırılara müdahale etme amacıyla yapılan Kızılkule, sekizgen planlıdır, her duvarı 12,5 metre genişliğindedir. Kulenin ortasındaki sarnıçtan üst kısımdaki pişmiş kırmızı tuğlalara kadar Kızılkule’nin manzarasından etkilenmeye mutlaka gelmeli, gezi listenize kuleyi eklemeyi unutmamalısınız.

kızılkule

Kleopatra Plajı

Kleopatra Plajı, dünya çapında ün salmıştır. Çünkü Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın burada denize girdiği rivayet edilmektedir. Plajın derinliği yaklaşık 10 metredir. Ailenizle güzel ve rahat bir tatil tercihi için Kleopatra Plajı’na gelebilirsiniz. Mavi bayraklı plaj statüsünde yer alan bir tesistir. Plaja giriş ücreti alınmamakta ancak şemsiye ve şezlong kiralamada belli bir ücret alınmaktadır. Altın renkteki kumları ve muhteşem manzarasıyla adını Kleopatra’dan alan plajı görülecekler listenize mutlaka eklemeli, plajı görmeden şehirden ayrılmamalısınız. Plajda yüzerken su altına dalarsanız küçük balıkları görebilir, harika bir deneyim yaşayabilirsiniz.

kleopatra plajı alanya

Sapadere Kanyonu

Sapadere Kanyonu, sıcaktan serinlemek isteyenler için çok güzel bir mekân, farklı bir dinlenme alternatifidir. Doğa harikasıdır ve mutlaka görülecek yerlerden, görülmesi gereken mekânlardandır. Sapadere köyündedir, 750 metre uzunluğundadır, turizm alanı haline gelmiş bir mekândır. Alanya merkeze 40 kilometre kadar uzaklıktadır. Antalya Hava Limanı’na uzaklığı 175 kilometredir. Kanyonun içine girdiğinizde 300 metre sonra bir şelale ve mükemmel bir manzara sizleri karşılamaktadır. Su kenarlarında çardaklar ve orman manzarası, insanları karşılamakta ve huzurlu, rahat ortamı ile mekân herkese adeta içsel bir dinlenme imkânı kazandırmaktadır.

Sapadere kanyonu
Sapadere kanyonu

Syedra Antik Kenti

Syedra Antik Kenti çevresi surlarla çevrilmiştir. Konumu açısından Antik Kent, önemli bir yerdedir. Syedra adını ilk defa Roma İmparatoru Tiberius dönemindeki bastırılan sikkelerde görmekteyiz. İki büyük caddenin kesişimi, merdivenli sokaklar, anıtsal kapısı, görkemli dış yapısı, surlarla çevrili kentin dış konumunun özellikleridir. Gazipaşa ve Alanya karayolunun yaklaşık olarak 20. kilometresindeki Seki Köyü’nün sınırları içerisinde yer alan Syedra Antik Kenti’nin görkemli ve büyüleyici yapısından mutlaka etkileneceksiniz. 13. yüzyıla kadar Syedra Antik Kenti’nin tarihinin kalıntılarına rastlanmıştır. Gazipaşa Alanya otobüsleri ile ziyaret edebilirsiniz.

Syedra Antik Kenti
Syedra Antik Kenti

Tarihi Alanya Tersanesi

Tarihi Alanya Tersanesi’ne eski limandan girilmektedir. Tarihi Alanya Tersanesi, 57 metre uzunluktadır ve 40 metre kadar derinliktedir. Tarihi Alanya Tersanesi’nin giriş kapısında 5 satırlık bir kabartmalı kitabe yer almaktadır. Mekânın solunda 5 penceresi olan bir yer vardır orası tersane memurlarının yazıhane olarak kullandıkları bir alandır. Tersane güneş ışığından yararlanacak bir şekilde tasarlanmıştır. Tavandaki bir delikten tersane ışık almaktadır. Tarihi açıdan çok önemli bir mekândır, insanların en çok ziyaret ettikleri yerlerdendir. Gezi planı için yolunuz Alanya’ya düşerse mutlaka bu tersaneye uğramalısınız.

tarihi alanya tersanesi

Tersane Beach

Tersane Beach, Alanya’daki birçok popüler plajlardan biridir. Güzel fotoğraflar çekebileceğiniz harika manzarasından mutlaka etkilenebileceğiniz bir plajdır. Kristal turkuaz bir su ve kahverengi kum ile muhteşem bir seyahat sizleri Tersane Beach ’de bekliyor. Plaj, kayalarla dolu olan birkaç tane koydan oluşan küçük bir sahil şerididir. Plaj bu özellikleri ile birçok kişinin tercih ettiği bir mekândır. Sahile giriş ücretsizdir. Sahilde yüzebilir, güneşlenebilir, dinlenebilir, yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Masmavi sularda dilediğiniz kadar yüzün. Antalya Alanya’ya gezme amacıyla gelecekseniz bu plajı gezilecekler listenize ekleyin, tekne turları ile de dolaşabilirsiniz.

tersane plajı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu