Türkiye’de bulunan endemik bitkilerin yüzde 10’luk kısmı Hatay ilinde yer alır. İl etrafında tespit edilen 2000 endemik bitki türünün birçoğunun tıbbi ve aromatik bitki olduğu saptanır.
Antakya Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler Müzesi
Müze, 2012 yılında restorasyonun tamamlanması sonucu ziyaretlere açılır. Antakya Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi iki katlı olan ve 19. Yüzyıl ile tarihlendirilen bir Antakya evinin, restorasyon ve birtakım çalışmalar sonucunda müze haline dönüştürülmesi ile meydana gelir.
Müze içerisinde 280 farklı tıbbi ve aromatik bitki sergilenir. Bu bitkiler hakkında, hangi amaçlar için kullanıldığı ve özellikleri gibi birtakım bilgiler sunulur. Sergilenen bitkilere adaçayı, oğulotu, fesleğen, tilki üzümü, meyan kökü ve taş nanesi gibi bitkiler örnek olarak verilebilir.
İki katlı olan müzenin alt katında hoş kokulu hülasa odalarında, bitki yağlarını görmekle birlikte bu yağların ne işe yaradığını ve ne için kullanıldığını öğrenebilirsiniz. Müzeye ister hususi aracınız ile ister de belediyenin sunduğu toplu taşıma araçları ile kolay bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.
Ziyaret Saatleri
Birçok farklı ve önemli endemik olan tıbbi ve aromatik bitkileri sergileyen müze, hafta içi ve hafta sonu olmak üzere her gün ziyaretçilere açıktır. Müzenin ziyaret başlangıç saati 08.30’dur. Müzenin açılış saati ile gişe açılış saati aynıdır. Özellikle de doğaseverlerin odak noktası olan müzenin kapanış saati ise 19.00’dur.