Hünkar Köşkü Müzesi

Eserleri ve mimarisi ile birlikte Hünkar Köşkü müzesi Bursa ili Yıldırım ilçesinde bulunur. Müzenin içerisindeki dekoratif heykeller ve Osmanlı’yı temsil edecek görseller, Bursa gezilerinize en anlamlı hatıraları katar. Köşk 1844 yılında padişah Abdülmecid han tarafından kullanılmıştır. Padişah zamanında bu köşkü av köşkü olarak yaptırmıştır. Yapımı kısa süre içerisinde tamamlanan bu özel köşk birçok padişahı konuk olarak ağırlamıştır.

Hünkarların Ağırlandığı Hünkar Köşkü Müzesi

Hünkar köşkü Atatürk’ü de 1922 yılında ağırlayarak yakın arkadaşlarıyla birlikte Bursa’yı ziyaret ettiği zamanlarda kullandıkları bir konaktır. Atatürk köşkü 1935 tarihinde ziyaret etmiştir. Geçmişten birçok padişah ve devlet büyüğünü ağırlayan bu özel köşk günümüzde müze olarak Büyükşehir Belediyesinin mülkiyetine aittir.

Milli Saraylar Daire Başkanlığı tarafından restore edilen bu özel köşk 173 yıllık tarihi ile günümüzde 2003 yılında müze halinde ziyaretçilerini açılmıştır. Müzenin Fransız ampir usulü ile yapılmış dış cephesi süslemeler ile adeta insanı büyüleyen görseli, unutulmayacak fotoğrafların sahibi yapabilir. Müze içerisinde ve dış cephede fotoğraflar çekebilir ve unutulmayacak anılar biriktirebilirsiniz.

Hünkar Köşkü Müzesi - Yıldırım Bursa
Hünkar Köşkü Müzesi – Yıldırım Bursa

Hünkar Köşkü Müzesi’nde Neler Var?

Köşk içerisinde tavanın yüzeyi el işçiliği ile kaplanmış sanatsal bir eser niteliğindedir. Ahşabın ve taş işçiliğinin bulunduğu köşk Atatürk odası, kabul salonu, çalışma odası, Sabiha ve Ülkü hanımın yatak odaları ile dinlenme ve yemek odalarından oluşur. Birçok odası bulunan köşk güzellikleri ile birlikte şaşırtıcı ihtişamıyla günümüze kadar ulaşmıştır.

Düzenli aralıklarla bakımı yapılan köşk Bursa Büyükşehir belediyesinin gözlemi altında yaşamını sürdürür. Köşk Mollaarap mahallesinde köşk caddesinde bulunur. Açılış zamanı 9:30 olan müze akşam 17:30’da kapanır. Pazartesi hariç haftanın diğer tüm günleri tarihi müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Müzenin giriş ücreti bulunmaz ve yediden 70’e herkes bu özel müzeyi mutlaka görmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu