Aydın Çine Gezilecek Yerler

Aydın Çine Gezilecek Yerler

Türkiye’de turizm denilince akla ilk gelen yerlerden biri hiç şüphesiz Ege Bölgesidir. Ege Bölgesinde güzel şehirler ve tatil beldeleri yer alır. Bu bölge hem doğası hem de tarihi yerleri ile oldukça fazla ilgi çeker. Bundan dolayı da her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistin akınına uğrar. Aydın iline bağlı olan Çine ilçesi de her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapar. Hem muhteşem olan doğası hem de gezilecek birçok yer barındırması sebebiyle pek çok  turistin odak noktası olur. Müzelerden türbelere kadar gezilecek pek çok bulundursa da özellikle  antik kentleri, bu kentlerde bulunan yapılar ve su kemerleri turistlerin vazgeçilmez ziyaret yerlerinin başında gelir.

Alabanda Antik Kenti

Pek çok kişinin ilgisini çeken kent, Çine ilçesine bağlı olan Doğanyurt köyü sınırları içerisinde yer alır. Kentin kuruluş tarihi tam bilinmese de kentin kuruluş yılı M.Ö. 3.yüzyıla kadar uzanır. Alabanda Antik Kenti Alabandos olarak adlandırdıkları kar tanrısından ismini alır. Tanrı Apollon ve Zeus’a adanan kentin halkı refah düzeyi yüksek bir şekilde yaşar. Kentte madeni para basımı yaklaşık olarak İ.Ö. 3. yüzyılda başlar. Basılan paralar üzerinde farklı figürler yer alsa da genellikle Pegasus olarak adlandırılan uçan bir atın temsili figürü yer alır. Tarih bilimciler tarafından Efes Antk Kenti kadar önemli bir özelliğe sahip olduğu söylenilen Alabanda Antik Kenti’nin yüzde doksanına yakın kısmı yer altında bulunur.

Alabanda Antik Kenti
Alabanda Antik Kenti

  • Surlar: M.Ö. 4. yüzyılda inşa edilen ve antik kenti tamamıyla çevreleyen surlar, yaklaşık olarak 5 kilometrelik bir uzunluğa sahiptir. Günümüze kadar surların tamamı gelmese de görünen kısımları ile sergilediği yontma taş işçiliği pek çok kişinin ilgisini çeker.
  • Kent Binası: Kentin kuzey bölgesinde bulunan meclis binasının toplam olarak 6 girişi mevcuttur. Binadan pek fazla bir şey günümüze kadar gelmese de genel hatları gayet net görünür. Yarım daire biçiminde oturma sıraları, kuzey tarafta bulunan duvarların üst kısmında yer alan plasterlerle yapılan süsler oldukça dikkat çeker.
  • Agora: Kazı çalışmaları hala devam eden agora olarak adlandırılan pazar yeri meclis binasının güneyinde yer alır.
  • Hamam: Kent içerisinde kentin ortasına doğru yer alan hamam dönemin mimarisine uygun olarak yapılsa da yapının büyük çoğunluğu bir kalıntı halindedir.
  • Tiyatro: Bir tepede inşa edilen tiyatro, yaklaşık olarak 6.200 kişilik bir kapasiteye sahiptir. Oturma sıralarının mermerden yapıldığı tiyatronun diğer kısımları, gnays kaya taşları ve granit kullanılarak inşa edilir. Hizmete sunulduğu dönemlerden sonra Bizans ve Roma zamanlarında birkaç defa onarımlardan geçse de Helenistik mimarisini yansıtır. Genel olarak ünlü gladyatör dövüşleri ile vahşi hayvan dövüşleri gibi amaçlar nedeniyle arena olarak kullanıldığı söylenir.
  • Apollon Tapınağı: Alabanda Antik Kenti’nin önemli yapıları arasında yer alır. Tapınak ve çevresinde arkeolojik kazı çalışmaları yapılır ve bu çalışmalar sonucu tarihe ışık tutacak olan heykeller bulunur.
  • Dor Tapınağı: Kentin batı tarafında yer alan ve yer tapınağın bir kısmı Ethem Bey tarafından yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkarılır. Bu çalışmalara sonucunda tapınağın duaları ve kolonlarının yapısı ortaya çıkar. Granitten yapılan kolon ve duvarlar yalancı bir mermer ile kaplanır. Böylelikle zamanında ilgi çeken bir görüntü elde edilir.

Gerga Antik Kenti

Çine ilçesine bağlı olan Deliktaş’ta yer alan Gerga, Alabanda Antik Kentine yaklaşık olarak 13 km uzaklıkta yer alır. Diğer kentler gibi büyük olmayan Gerga içerisinde bulundurduğu antik yapıları ile oldukça dikkat çeker. Kentin girişinde bir kaya üzerinde Antik şehrin adının yazılı olduğu bir kaya yer alır.  Helenistik Dönem harfleri ile Gerga yazılan kaya pek çok kişi tarafından oldukça da beğenilir. Kentin adının nereden esinlendiği tam olarak bilinmese de Gerga adında bir tanrıdan esinlenildiği düşünülür. Alanda birçok heykel kalıntısı yer alır. Bundan dolayı da bu kent, arkeologlar için büyük bir önem taşır. Bazı araştırmacılar bu alanın bir kent değil mezar veya tapınak için yapılmış olabileceğini de düşünür. Bu yüzden de  bu antik yer oldukça ilgi çeker.

  • Tapınak: Çoğu kişi tarafından tapınak olduğu düşünülen yapının tapınak ya da mezar olup olmadığı henüz bilinmez. Bir teras üzerinde bulunan ve ahşap görünümlü taşlardan üçgen olacak şekilde  inşa edilen alınlıklı yapının üzerinde Gerga yazısı yer alır.
  • Heykel: Tapınak olduğu düşünülen yapının alt kısmında yer alan heykel ön yüzü üzerine düşmüş bir vaziyettedir. Heykelin tam olarak kime ait olduğu bilinmese de Kibele için yapıldığı düşünülür.
Gerga Antik Kenti
Gerga Antik Kenti

Kargı Su Kemeri

Çine çayı üzerinde yer alan ve görenleri büyüleyen Kargı Su Kemeri, Roma Döneminde inşa edilir. Kargı köyü yakınlarında yer aldığı için bu yapıya Kargı adı verilir. Asıl amacı köprülerin üzerinden suyun rahat bir şekilde taşınmasıdır. Zamanında Alabanda Antik Kenti’ne su taşıyan bu kemer, mimarisi ile oldukça dikkat çeker. Alabanda Antik Kenti’ni ziyaret edenlerin sık uğrak noktası olan bu yapı günümüze bozulmadan ve zarar görmeden gelmeyi başardığından ötürü de oldukça dikkat çeker.

Kargı Su Kemeri
Kargı Su Kemeri

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu